latinica  ћирилица
17/08/2024 |  21:08 ⇒ 21:14 | Аутор: РТРС

Каран: Невесињска олимпијада најбоље показује катактер српског народа (ФОТО)

Централна свечаност 149. Невесињске олимпијаде одржана је на Тргу слободе у Невесињу.
Синиша Каран -
Синиша Каран

Олимпијада је почела 4. августа подизањем олимпијске заставе на платоу испред Спортске дворане "Невесињка". Овим свечаним чином озваничен је почетак витешког надметања у педесетак дисциплина које су и претходних година биле заступљене на невесињској традиционалној светковини.

Фото: РТРС

Свечаности је присуствовао и министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран који је истакао да је  Невесињска олимпијада спој традиције и витештва и на најбољи начин показује карактер српског народа и да ће институције Српске наставити да је подржавају.

- Невесињска олимпијада прије свега показује да Срби свих 149 година, колико она траје, чувају и његују своју традицију у различитим турбулетним временима, ратним, поратним, али и мирнодопским - рекао је Каран.

Он је истакао да је то и сачувало аутохтони, самоникни, самородни идентитет српског народа.

- Уочи јубиларне 150. ово је прилика да сви још једном укажемо на велики значај Невесинске олимпијаде. Када кажемо да је обиљежавамо као светковину, управо симбиоза традиције и витешта најбоље објашњава шта заправо значи Невесинска олимпијада - рекао је Каран.

Он је истакао да су Срби и данас, гдје год да живе, спојем традиције и витештва, успјели да остају и опстају, поред свега што су доживљавали и што данас доживљавају.

- У српском народу и његовој хиљадугодишњој традицији садржане су све оне добре вриједности које имамо и данас. Добре вриједности су од нас сигурно правиле те витезове. Ми смо заправо витешки народ из простог разлога што никад нисмо отимали туђе, нисмо нападали никога, али никоме нисмо дали да нас дира и бранили смо наша вјековна огњишта и породице - рекао је Каран.

Он је истакао да ова манифестација за општину Невесиње значи много и данас, поред витештва и традиције, добија неке друге обрисе и дио је укупног живљења Невесиња и цијеле Херцеговине.

- Невесињска олимпијада поприма обрисе нечега на чему ова локална заједница и регија могу да заснивају своју будућност, а везано је за туризам и економију - рекао је Каран.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић изјавио је да је овогодишња 149. Невесињска олимпијада једна од најуспјешнијих до сада по броју посјетилаца и такмичара из свих земаља региона и Европе, као и по висини награда и подршци институција Републике Српске, локалних заједница и јавних предузећа.

Авдаловић је навео да су уведене нове дисциплине и да су до јутрос на борилиштима наступила 1.154 такмичара из осам земаља, а да ће их сутра на Братачком лугу наступити још на стотине.

Вечерашњој централној манифестацији, која је организована уочи сутрашњих витешких игара и коњских трка које ће бити одржане на Братачком лугу, присуствују министар енергетике и рударства Петар Ђокић, народни посланици, представници локалних власти из херцеговачких општина, Српске православне цркве и многи други.

За најуспјешније олимпијце обезбијеђен је наградни фонд од 50.000 КМ.

Организатор манифестације је општина Невесиње, а покровитељ Влада Републике Српске.