latinica  ћирилица
17/08/2024 |  18:03 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Негативан ревизорски извјештај за Бијељину; Градоначелник кривицу пребацио на друге (ВИДЕО)

Бијељина је добила негативан ревизорски извјештај о пословању Градске управе. Бројне реалокације буџетских средстава, самовоља градоначелника, пробијање буџета, само су неки од неправилности које се наводе. Градоначелник Љубиша Петровић избјегава одговор на ово питање. Кривицу је поново пребацио на друге.
Градска управа Бијељина (Фото: gradbijeljina.org) -
Градска управа Бијељина (Фото: gradbijeljina.org)

Од човјека из народа који брине о народном новцу, градоначелника који у зору прекида сједнице Управних одбора предузећа и подноси кривичне пријаве, Љубиша Петровић је дошао у позицију да му ревизори открију трошење буџетског новца по његовој вољи, односно кршење Закона о буџетском систему, Закона о фискалној одговорности и Одлуку о буџету града Бијељина за прошлу годину.

- Ревизија је нашла скоро 4,7 милиона КМ за обавезе по основу личних примања запослених, што је приказано као обрачунска категорија, а не као текућа обавеза која мора да се исплати у току године - каже бијељински одборник Васо Арсеновић.

Неправилности у току трошења буџета пронађене су и у тзв. релокацијама буџетских ставки које су вршене мимо одлуке о извршењу буџета, а како истиче Арсеновић, само је Скупштина та која доноси одлуку о релокацији средстава.

Градоначелник Петровић се правда да му разне инспекције долазе и чешљају његов рад. Одговорност пребацује на скупштинску већину због неусвајања ребаланса буџета, а оправдање налази и у враћању кредита појединим фирмама што му је, како каже, у насљедство оставила претходна управа.

- Главна служба за ревизију је и раније посјећивала нашу Градску управу града Бијељине. Нека они раде свој дио посла, ми ћемо наш из оквира наших надлежности - каже Петровић.

Главна служба за ревизију завршила је посао у Бијељини, и негативно оцијенила рад градоначелника, што њега очигледно не брине. Конкретног одговора на питање колико је Градска управа имала запослених када је ступио на дужност, а колико их има данас, Петровић нема.

Арсеновић истиче и да су сумњива су и два милиона КМ, која су пребачена под чудним околностима у оквиру пројекта Лед расвјета. Те расвјете, каже, нема двије године.

Ревизорски извјештај о пословању Градске управе на чијем је челу Љубиша Петровић је негативан. Да ли ће због тога бити одговорности? На то питање јавност од градоначелника Бијељине неће добити одговор. Можда га добије од неких других надлежних институција. У прошлости су бијељински градоначелници и директори појединих фирми због негативног пословања завршавали на суду.