latinica  ћирилица
17/08/2024 |  17:13 ⇒ 17:14 | Аутор: СРНА

Југовић: Додик у Истанбулу показао да је Српска видљива на међународном плану

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да ће изградња пута Београд-Сарајево отворити нове развојне перспективе свим источносарајевским општинама, те додао да је предсједник Републике Српске Милорад Додик дипломатском активношћу у Турској у вези са реализацијом овог пројекта показао да је Српска видљива на међународном плану.
Бошко Југовић - Фото: РТРС
Бошко ЈуговићФото: РТРС

Југовић је навео да предсједник Републике увијек и на сваком мјесту води бригу о развоју Републике Српске и њеном јачању у сваком сегменту, па тако и у области модернизације и изградње савремене путне инфраструктуре, што се могли видјети и у Турској.

Он је навео да у том контексту треба посматрати и његову дипломатску активност и недавну посјету Турској, током које је обезбјеђено више од 500 милиона евра за изградњу дионица аутопута Београд-Сарајево кроз Републику Српску.

- Предсједник Додик је изнова показао да је Република Српска итекако видљива на
међународном плану и да његов политички ауторитет и јасна политика регионалног повезивања и интеграција с циљем економског напретка наилази на разумијевање и одобравање озбиљних земаља, које одлично разликују популизам и демагогију од озбиљног и државничког приступа реализацији важних регионалних пројеката - истакао је Југовић.

Он је навео да је овај пројекат од велике важности за општине у саставу града Источно Сарајево и средине кроз коју ће пролазити траса будућег ауто-пута, те да ће његов завршетак, без икакве дилеме, отворити нове перспективе и окренути нову развојну страницу у дугорочном периоду.

Југовић каже да је као начелник највеће источносарајевске општине презадовољан финализацијом договора о овом значајном подухвату, који, осим те регионалне димензије, носи и бенефите на локалном нивоу, те потврђује и јасну посвећеност републичких институција развоју путне инфраструктуре у цијелој Српској.

- Јавност је већ упозната о скорој реализацији пројекта изградње треће коловозне траке преко Романије, а ради се ревитализације главне магистралне саобраћајнице Зворник-Подроманија. Раније је урађена и саобраћајница Пале-Јахорина као и још доста тога, а иза свих пројеката тог типа који су значајни за овдашње локалне заједнице стоји Влада Републике Српске - поручио је Југовић.

Он је навео да би сви они критичари који из дневнополитичких потреба то настоје да оспоре и потцијене могли да погледају иза себе и покажу гдје су то, када и шта договорили, или изградили.

- Тешко да би пронашли неки озбиљан видљив траг. Предсједник Српске Додик је за њих недокучива димензија, што је потврдио и у Истанбулу - нагласио је Југовић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је прије два дана да је у Истанбулу успио да договори почетак градње ауто-пута Београд-Сарајево и да је са турском банком обезбијеђено више од 500 милиона евра за извођење радова на простору Републике Српске и Брчко дистрикта.

Додик је истакао да преостаје још да се, сходно међудржавном уговору између Србије и БиХ, у септембру, а најкасније октобру појави коначан споразум о извођењу радова на Парламентарној скупштини и у Предсједништву БиХ.