latinica  ћирилица
17/08/2024 |  17:36 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Мишић: Право на зараду радницима АТВ-а штите европске конвенције (ВИДЕО)

Устав, закони и европске конвенције које је ратификовала БиХ тиме и Република Српска штите право на рад и зараду која је гарантована и нико па ни банке не смију да им то ускрате, у противном могу кривично да одговарају рекла је за РТРС предсједница Савеза сидиката Српске Ранка Мишић коментариштући проблем са исплатама плата запосленим у АТВ-у.
Радници АТВ-а - Фото: РТРС
Радници АТВ-аФото: РТРС

Застој у исплати плата настао је јер банка не жели да сарађује с компанијама које су под санкцијама. Руководство и запослени у АТВ-у, од Агенције за банкарство траже заштиту и поштовање закона.

Из дана у дан видљиве су посљедице америчких санкција. Трпе запослени, као у случају АТВ која је на ОФАЦ-ов "црној" листи од почетка прошле године.

Иако је био дозначен, банка није пребацила новац за плате 23 радника уз објашњење да не сарађују са предузећима која су под санкцијама.

- Ја разумијем да се тамо неко плаши Американаца, али исто тако та банка има сједиште у Бањалуци и требало би да поштује прописе и законе Републике Српске. Оно што је апсурд, та 23 радника имају кредите у тој банци и она је почетком мјесеца уредно скинула новац за рате али није дозволила дозначавање средстава за плате. Ми, радници и руководство куће смо послали приговор, а у припреми је тужба - навела је Милијана Кос, главни и одговорни уредник Информативног програма АТВ-а.

Да ли због медијске реакције и најављених тужби у надлежној банци касније су ипак дозволили појединачне уплате на рачуне 23 запослена.

- Вјероватно да постоји одређено непоштивање законских аката. На нашу адресу је стигла притужба одређеног броја радника АТВ према тој банци, ми смо дужни да штитимо банке тако морамо да штитимо и кориснике - рекао је Срђан Шупут, директор Агенције за банкарство Републике Српске.

Основно радничко тиме и људско право је право на зараду, ако им се плате не исплаћују радници могу да одговоре тужбама и нема суда који не би био на њиховох страни каже први синдикалац Српске.

- У овом случају радници су поштено радили и некоме је пало на памет да се поиграва са њиховим животима и егсзистенцијом на начин да им ускрати исплату дозначених средстава од њиховог послодавца, то је ружно, за сваку осуду. Да ли је послодавац под неким санкцијама или није то је друга прича, радници не могу и не смије им се натоварити та врста кривице, они имају право на плату - поручила је Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

Највиши носиоци власти и поједине компаније из Републике Српске више од двије године су под америчким санкцијама.

Не крију да им је примарни циљ да "сломе" Милорада Додика и актуелну власт међутим због америчког поимања демократије угрожена је егзистенција бројних радника и њихових породица.

Банка која је прво спријечила па потом дозволила исплату плата, није се оглашавала.

Запослени у АТВ-у питају да ли ће бити проблема и са сљедећим исплатама?