latinica  ћирилица
17/08/2024 |  16:41 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Мјештани Верића забринути због резултата анализе воде (ВИДЕО)

Анализа воде која је рађена почетком августа у бањалучком насељу Верићи показала је да вода није исправна за пиће јер су у њој бактерије међу којима и ешерихија, потврдио је Институт за јавно здравство који је анализирао узорак воде из Верића. Вода није за пиће, а узети су нови узорци. Из бањалучког Водовода тврде да је вода исправна за пиће.
Питка вода - Фото: РТРС
Питка водаФото: РТРС

Мјештани Верића су забринути јер су сазнали за резултате анализе воде. Плаше се да ће им бити угрожено здравље због бактерије ешерихије.

Воду за пиће купују али су у страху да су бактерију унијели у организам ранијом употребом воде.

- Забринутост је велика, од јуче сам имао преко 150 позива унутар наше Мјесне заједнице, људи су с разлогом забринути шта и како даље, видјећемо али надам се брзој реакцији, чим се уради ова друга аналита да се потврди да ли је то тако - навео је Славиша Вучковац, предсједник МЗ Верићи.

У Верићима је поново узето неколико узорака воде са различитих локација.Мјештани чекају резултате анализе јер је ранија показала да је вода неисправна.

- Повишени су параметри, а требало би да буду нула - појаснио је Славиша Вукојевић, главни републички инспектор за храну.

Чека се и анализа и воде из базена у Водоводу јер су талог ,муљ и алге алармирале републичку инспекцију и Инстутут за јавно здравство.

- Правилник о хигијени и исправности воде дефинишу редовну контролу која се ради кроз лабораторију Водовода Бањалука која је опремљена за такву врсту рада а Институт има обавезу да једном мјесечно преконтроише те узорке односно јендом у оквиру квартала - рекао је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Након уласка инспектора у Водовод данас смо забиљежили да је почело чишћење базена од нагомиланих нечистоћа и алги.

- Ми можемо да не чистимо, по нашим ИСО стандардима можемо чистити и до три године уколико процијенимо да нема довољно талога. Низ фактора утиче како ће се често чистити - навео је Радован Мајкић, в.д. техничког директора "Водовода".

Данас смо од запослених из бањалучког Водовода добили и фотографије из унутрашњег дијела Фабрике воде који потврђују да не дјелују само инфилтрациони базени у Српским Топлицама запуштено и неуредно, већ и погон овог предузећа.

Видљиво је да су цијеви и инсталације запуштене и зарђале и да дјелују дотрајало.