latinica  ћирилица
17/08/2024 |  15:28 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Модрича: Пролашено ванредно стање на дијелу општине у близини Гудронске јаме

Штаб за ванредне ситуације општине Модрича прогласио је данас ванредно стање на дијелу општине на локалитету Гудронске јаме коју је у сриједу захватио пожар који и даље тиња.
Пожар - Фото: РТРС
ПожарФото: РТРС

Начелник општине Модрича Јовица Радуловић рекао је да пожар није у потпуности угашен и да трају испаравања из Гудронске јаме и дренажног канала.

Он је навео да је ангажована лиценцирана стручна кућа која треба да изврши мјерења квалтета ваздуха и земљишта око Гудронске јаме, на изворишту воде за градски водовод, те ваздуха у граду у коме се осјећа непријатан мирис од испаравања.

- Очекујем коначне резултате мјерења у понедјељак, 19. августа - рекао је Радуловић и додао да ће након тога тражити подршку руководства Републике Српске како би био ријешен проблем Гудронске јаме, који је, како каже, стар више од 40 година.

Он је навео да се земљиште, гдје је Гудронска јама, катастарски води као власништво Републике Српске и Рафинерији уља Модрича, али да је и на простору Модриче, те се мора заједно кренути у рјешавање овог проблема.

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Срни је раније речено да Рафинерија уља Модрича има обавезу да санира гудронску јаму, која се налази изван круга рафинерије, јер су еколошком дозволом, која је издата овом предузећу, наложене мјере које подразумијевају одржавање подручја око гудронске јаме прије санације, као и саму санацију.

У Министарству су напоменули да постоји динамички план према којем је Рафинерија уља дужна да то санира до истека рока важења еколошке дозволе, а то је до 2025. године.

- Министарство ће, као и до сада, пружити стручну помоћ у оквиру својих надлежности, како би се гудронска јама у Модричи санирала на еколошки прихватљив начин - истакли су у Министарству.