latinica  ћирилица
17/08/2024 |  16:32 ⇒ 16:48 | Аутор: СРНА

Вујичић: Колико кошта граница Републике Српске?

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић рекао је да је начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић одобравањем да се на подручју општине изводе радови на проширењу Међународног аеродрома Сарајево поклонио границу и територију Српске и упитао га која је цијена тога.
Источно Сарајево - табла извођача радова - Фото: СРНА
Источно Сарајево - табла извођача радоваФото: СРНА

Вујичић је рекао Срни да су, захваљујући одобрењу Божовића, данас на подручју Источне Илиџе, на територији Републике Српске, почели радови на проширењу Међународног аеродрома Сарајево.

- На овај начин Божовић је фактички дозволио помијерање ентитетске границе Републике Српске и препустио је компанији из Федерације БиХ - рекао је Вујичић.

Он је нагласио да је посебно проблематична чињеница да је ријеч о аеродрому као посебно штићеном објекту и да његово проширење угрожава суверенитет Републике Српске на том простору.

- Божовић је себи дао за право да самостално или по наредби својих ментора поклони границу и територију Републике Српске и дозволи изградњу објеката са посебном заштитом гдје се доводи у питање сам суверенитет Републике Српске - истакао је Вујичић.

Он је упитао Божовића колико је општина Источна Илиџа приходовала од овог подухвата, односно колико кошта граница Републике Српске?

- Ми знамо колико је та граница коштала живота и рана, али очигледно да за њега постоји другачија цијена - рекао је Вујичић.

Истакао је да је ова срамотна и скандалозна одлука донесена нетранспарентно и без консултација са релевантним општинским и републичким институцијама и грађанима Источне Илиџе.

- Господин Божовић приликом доношења ове срамне одлуке игнорисао је и Скупштину општине гдје су одборници СНСД-а у више наврата упозоравали на њену погубност, нити се усагласио са институцијама Републике Српске. Најгоре од свега је што је игнорисао и потребе становника овог дијела Источне Илиџе који ће након проширења аеродрома имати онемогућену и отежану путну комуникацију. Наиме, Улица Васиља Грђића ће бити у потпуности затворена - рекао је Вујичић.

Он је указао да дозвола за проширење аеродрома Сарајево нема чак ни економску оправданост већ наноси и штету домаћим привредним субјектима.

- На крају треба истаћи да ова одлука не доноси никакву корист ни за грађане ни за привреду Источне Илиџе. Иако нас је господин Божовић навикао да капитал и компаније из Федерације БиХ код њега увијек имају предност у односу на наше привреднике, сада се угрожава рад једног дијела предузећа из Републике Српске а првенствено даље функционисање ресторана "Кула", који је један од најважнијих туристичких објеката у нашој општини - рекао је Вујичић.