latinica  ћирилица
16/08/2024 |  11:36 ⇒ 11:42 | Аутор: Агенције

Заплијењено шест тона кокаина намијењених за европско тржиште

Шест тона кокаина намијењених углавном за европско тржиште заплијењено је у акцији Федералне полиције и Федералне пореске службе, у три бразилске државе - Санта Катарина, Парана и Сао Пауло.
Кокаин (Фото: EPA-EFE/Jeffrey Arguedas/илустрација) -
Кокаин (Фото: EPA-EFE/Jeffrey Arguedas/илустрација)

У акцији Лупинг, која је реализована прије три дана, учествовало је око 150 федералних агената и шест пореских ревизора, а њихов циљ је, како наводе, борба против криминалне организације усмјерене на транснационалну трговину дрогом, која дјелује у лукама југоисточног Бразила.

Власти те јужноамеричке земље успјеле су да повежу све нити како би дошли до наводних организатора тог транснационалног нарко-картела.

-У завршној фази истраге извршени су претреси на 27 локација, издато је 12 налога за хапшење, у 12 градова, а тамошњи суд наложио је запљену имовине која укључује 68 возила, шест некретнина и замрзавање више од 30 банковних рачуна који припадају члановима организације - истакли су из Федералне полиције.

Налози за хапшење резултирали су лишењем слободе осумњичених, које терете за шверц најмање 6.000 килограма кокаина, а пријете им казне до 30 година затвора. Истрага федералних агената показује да је та криминална организација имала развијену мрежу - подмићене лучке раднике, који су им помагали, али и да су оснивали лажне компаније како би допремили контејнере с дрогом у Африку и Европу.

Мањи дио дроге, објашњавају, био је намијењен за снабдијевање нарко-ћелија на територији Бразила.

-Током истраге извршене су 22 запљене кокаина, укупно око шест тона, уз хапшење 16 особа. Осумњичени, у мјери у којој су укључени, могу одговарати за кривична дјела трговина дрогом и удруживање ради трговине дрогом, а пријети им казна до 30 година затвора - казали су из Федералне полиције.

Они су претресли 11 локација у пет градова Санта Каролине и у њима ухапсили четворо осумњичених, осам локација у три града Паране, у којима је ухапшено пет осумњичених, и седам локација у савезној држави Сао Пауло, гдје су слободе лишили четворо осумњичених.