latinica  ћирилица
16/08/2024 |  07:47 ⇒ 07:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Ким Џонг Ун у поруци Путину поновио да ће ојачати сарадњу са Русијом

Сjевернокорејски лидер Ким Џонг Ун поновио је у поруци руском предсjеднику Владимиру Путину да ćе продубити сарадњу са Русијом.
Владимир Путин и Ким Џонг Ун (фото: архива/ EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Владимир Путин и Ким Џонг Ун (фото: архива/ EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

Ким Џонг Ун је у одговору на Путинову честитку поводом 15. августа, када се обиљежава годишњица ослобађања Сјеверне Кореје од јапанске колонијалне владавине 1945. године, навео да ће Русија побиједити у "свијетом рату за мир и правду" и да ће двије земље промовисати изградњу мултиполарног новог свијета, јавила је сјевернокорејска државна новинска агенција КЦНА.

- Пријатељска осјећања војски и народа двије земље искована и продубљена у борби против заједничког непријатеља служе као снажна покретачка снага за развој ... односа пријатељства и сарадње у свеобухватно стратешко партнерство и непобједиво пријатељство - додао је Ким.

Путин је у честитки Киму рекао да основу веза између Русије и Сјеверне Кореје представља борба совјетских војника против Јапана у Другом свјетском рату, преноси Ројтерс.

Ким и Путин су у јуну у Пјонгјангу одржали други самит за мање од годину дана и потписали пакт о свеобухватном стратешком партнерству које укључује међусобну одбрану у случају напада треће стране.

Сјевернокорејски лидер је поводом данашњег празника посјетио споменик корејским војницима који су се борили против Јапана од 1910. до 1945. године, као и Кулу ослобођења, споменик војницима совјетске Црвене армије који су учествовали у ослобађању Кореје од Јапана.