latinica  ћирилица
16/08/2024 |  08:15 ⇒ 08:15 | Аутор: СРНА

Пакистан: Откривена три пацијента са вирусом мпокс

У провинцији Кибер Пахтунква на сјеверу Пакистана откривена су три пацијента обољела од вируса мпокс или мајмунских богиња, саопштиле су данас регионалне власти.
Мпокс (Фото: EPA/IDREES MOHAMMED) -
Мпокс (Фото: EPA/IDREES MOHAMMED)

- Вирално заразно обољење откривено је код пацијената по њиховом доласку из Уједињених Арапских Емирата. Узорци трећег пацијента послати су у Национални здравствени институт у Исламабаду ради потврде обољења. Сва три пацијента су у карантину - наводи се у саопштењу.

Свјетска здравствена организација прогласила је раније глобалну ванредну ситуацију због ширења овог вируса, пошто је откривена нова варијанта овог обољења.

Пакистан је и раније пријављивао случајеве мпокса, али сад није познато која је врста откривена у провинцији Кибер Пахтунква.

Здравствени званичници јуче су потврдили заразу новом врстом вируса мпокс у Шведској и повезују то са епидемијом у Африци. Од почетка недавне епидемије у Конгу у јануару прошле године, до сада регистровано је 27.000 случајева обољења и више од 1.100 умрлих, углавном међу дјецом.

Мпокс је раније био познат под називом мајмунске богиње, али му је СЗО промијенила име у новембру 2022. године због "расистичке стигме".

Обољење може да изазове болан осип, увећање лимфних чворова и температуру.