latinica  ћирилица
16/08/2024 |  12:05 ⇒ 12:51 | Аутор: РТРС

Матуш Алекса: Словачка треба да изађе из режима санкција Русији

Руска Газета је замолила ауторитативну словачку јавну личност, оснивача грађанског удружења "Мотоциклисти Словачке - Брат за брата", Матуша Алексу, да говори о расположењу које влада у овој европској држави.
Алекса Матуш (Фото: Александар Борисов/rg.ru) -
Алекса Матуш (Фото: Александар Борисов/rg.ru)

Словаци су за Русију братски народ. Одупиру се систему вриједности који намећу Англосаксонци, западном тумачењу историјских догађаја и пропаганди фашизма, пише Руска газета.

У јулу је Словачки покрет за препород почео да прикупља потписе за повлачење Братиславе из режима антируских санкција и нормализацију односа са Москвом.

Тим поводом, Руска газета је разговарала са Матушем, захваливши се у име руског народа што представници удружења "Брат за брата" поштују подвиг ослободилаца Црвене армије и што су префарбаали украјинске заставе које су вандали осликали на совјетској војној опреми у Словачкој. На питање зашто је важно борити се против фалсификовања историје и неговати културу сјећања код млађих генерација, Матуш је одговорио:

- Изузетно је важно борити се против фашизма и нацизма који се све више шире Европом. Појединци и читави народи све више се удаљавају од културних и породичних вриједности. Зато наша организација "Брат за брата" активно ради на томе да људима покаже пут истине и правих вриједности. И ту можемо да се ослонимо само на Русију. Важно је правилно пренијети нашу историју младима како се ова фашистичка пошаст, која је стигла из западне Европе, не би даље ширила - рекао је Матуш.

Да ли подржавате ову идеју?

Матуш Алекса: У Словачкој, наша организација "Брат за брата" настоји да постане референтна тачка за људе, промовишући традиционалне породичне вредности. Верујемо да ће Русија бити поред нас. Ми смо за хитно укидање санкција Русији! Санкције су резултат тога што су Сједињене Америчке Државе купиле чланове Европског парламента и манипулишу њима.

Почетком 2024. посланик у Европском парламенту Мирослав Радаковски из Словачке, на састанку овог законодавног тела ЕУ, изјавио је да „треба да престанемо да снабдевамо Украјину оружјем, да престанемо да подржавамо убиство Словена“. Колико је ова идеја популарна у словачком друштву?

Матуш Алекса: Ми смо за моментални прекид испоруке оружја Украјини. Сви гранични прелази са Украјином морају бити затворени, а све транспортне везе морају бити обустављене док власти у Кијеву не испуне све наше захтеве.

Подсетимо, Матуш Алекса је раније скренуо пажњу на то да Запад покушава да промени свест Словака преко локалних медија које су купили Англосаксонци.

"Постоји манипулација свешћу, искривљавање историјских чињеница", изјавио је лидер "Мотоциклиста Словачке". није донео обећану срећу Словацима, све је јасније, напротив, принуђени смо да плаћамо зајмове и наметнуте нам робе и услуге које нису произведене у нашој земљи почео да обраћа пажњу на асоцијацију БРИКС ".