latinica  ћирилица
16/08/2024 |  10:30 | Аутор: СРНА

Највише туриста из Србије у Вишеграду

Највећи број туриста у овогодишњој љетној сезони у Вишеграду је из Србије, а потом из БиХ, Црне Горе, Русије, Хрватске, као и пролазне групе из Јапана и Кине, подаци су општинске Туристичке организације.
Вишеград - Фото: Уступљена фотографија
ВишеградФото: Уступљена фотографија

Вршилац дужности директора Туристичке организације Вишеград Бранислав Андрић рекао је Срни да је најактуелнији туристички производ Вишеграда и ове љетне сезоне Дрина - вожња бродићима и кајацима, те крстарење Дрином.

- Почетком јула Туристичка организација је организовала традиционалну Вишеградску регату, а за 24. август планирани су скокови са вишеградске ћуприје - најатрактивнија манифестацију током љетне сезоне. До краја августа у Вишеграду нас очекује још неколико значајних туристичких манифестација, међународна ликовна колонија, фестивал фолклора `Лицидерско срце`, бициклистички маратон и међународни сајам меда - истакао је Андрић.

Он је напоменуо да се за крај љетне туристичке сезоне, за 28. септембар, планира одржавање "Дринског котлића" - такмичења у припремању рибље чорбе.

Андрић каже да је главни дио љетне сезоне био нешто лошији у односу на претходну годину, са мањим бројем долазака и ноћења, а да су разлози за то вишеструки.

- Један од горућих проблема који је и ове године утицао негативно на туризам су велике гужве на граничим прелазима Котроман и Вардиште током празника и викенда. Због тога, а и због изградње ауто-пута кроз Црну Гору, многобројни путници у транзиту према приморју одлучују се да путују квалитетнијим путевима и да избјегну чекање на граници, те тако заобилазе Вишеград - рекао је Андрић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је у августу примјетан већи број туриста, те да су гости одушевљени културним и природним насљеђем, а највише гостопримством домаћина.

- Сматрамо да има још простора за повећање броја туриста и да је важно побољшати путну инфраструктуре у региону ради регионалног туристичког умрежавања - истакао је Ђуревић.

Он је позвао туристе да посјете Вишеград, те напоменуо да је драгоцјена посјета Вишеградској бањи, вјерским и културним објектима, културно-историјским споменицима, Андрићграду, а бисер Вишеграда је и ријека Дрина.