latinica  ћирилица
15/08/2024 |  18:06 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

За набавку пољопривредне механизације уложено пет милиона КМ (ВИДЕО)

За мјере подршке за изградњу објеката у сточарству и набавци пољопривредне механизације, Министарство пољопривреде, посредством Агенције за аграрна плаћања, исплатило је готово пет милиона марака. Више од четири милиона исплаћено је за 1.745 пољопривредника за механизацију, док су међу 29 корисника подстицајних средстава за објекте у сточарству - пољопривредна газдинства и привредна друштва.
Пољопривредна механизација - Фото: РТРС
Пољопривредна механизацијаФото: РТРС

Производња поврћа је претежна пољопривредна дјелатност на газдинству Петре Бешлић из Доњег Црњелова код Бијељине.

Преовладава пластеничка производња паприке и краставца.

Ова вриједна жена већ годинама развија производњу и користећи подстицаје министарства пољопривреде.

- Набавила сам трактор, фрезу и таруп. Имам 50 одсто подстицаја од Владе, исплаћено ми је више од пола, док преостаје још за трактор и фрезу. Много ми је значила помоћ, јуче је за прикључке исплаћен новац - истиче Бешлићева.

Министарство пољопривреде исплатило је близу пет милиона марака подстицајњих средстава по два основа – за објекте у сточарству и механизацију.

- Око 4,2 милиона је исплаћено за пољопривредну механизацију, односно прикључке и 730.000 КМ за објекте у сточарству. Негдје око 29 корисника је укључено у помоћ, а њих 1.750 када су у питању прикључци - рекао је Предраг Сладојевић, замјеник директора Агенције за аграрнa плаћања Српске.

Ниједна година за пољопривреднике није лака, али је повећање укупног будзета за подстицаје значајно олакшало пољопривредну производњу.

До краја августа очекују и исплате за набавку трактора, чиме би министарство исплатило све преузете обавезе за капиталне инвестиције.

Правна лица сачекаће на уплату подстицаја, јер се, како наводе у Агенцији за аграрна плаћања, ради о мултилатералној компензацији али би и то требало да буде ријешено у наредних десетак дана.