latinica  ћирилица
16/08/2024 |  09:40 ⇒ 10:55 | Аутор: РТРС

Водовод Бањалука: Нису утврђене неправилности квалитета воде за пиће

Бањалучки Водовод саопштио је да инспекцијским надзором нису утврђене било какаве неправилности када је ријеч о квалитету воде за пиће, те да вода из инфилтрационих таложница не може угрозити здравље потрошача, јер се она не пије.
Водовод Бањалука - Фото: РТРС
Водовод БањалукаФото: РТРС

- Инфилтрационе таложнице на инфилтрационим пољима су саставни дио бунарског система који је у функцији од 1941. године. Ријеч је о сировој води ријеке Врбас којом се пуне таложнице за вјештачко обогаћивање тла водом – квашење, да не би долазило до пресушивања бунара - наводи се у саопштењу.

С обзиром на то да је ријеч о сировој површинској води, појава фитопланктона и зоопланктона, виших и нижих биљних и животињских врста је сасвим нормална и природна, додају из Водовода.

- Не ради се о води за пиће, нити у фази у процесу пречишћавања воде. Вода из инфилтрационих таложница се не пије и као таква не може угрозити здравље потрошача - истиче се у саопштењу.

Из Водовода додају да се чишћење инфилтрационих таложница никад не ради у периоду великих врућина и енормне потрошње воде, него се то ради по плану и према ИСО-стандардима.