latinica  ћирилица
16/08/2024 |  12:17 ⇒ 13:10 | Аутор: СРНА

"Јединствени европски број за хитне случајеве остаје 112 у Српској - није ријеч о централизованом систему"

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је да јединствени европски број за хитне случајеве 112 остаје у Републици Српској и да је ријеч о јединственом броју за хитне случајеве, а не јединственом или централизованом систему 112.
Синиша Каран - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Синиша КаранФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Каран је истакао да је само број 112 јединствен, као уосталом и у цијелој ЕУ, а правни, технички и организациони аспект не доводи до преноса надлежности на ниво БиХ, односно Република Српска и њене институције задржавају надлежност и независност у поступању у вези броја 112.

- С обзиром на то да су јуче у појединим медијима изнесене нетачне информације у вези са увођењем јединственог европског броја за хитне случајеве 112, у циљу објективног информисања јавности наводим да је тачно да је Влада Републике Српске усвојила информацију о Нацрту закона о допунама Закона о комуникацијма, којим се стварају законски предуслови за увођење јединственог европског броја за хитне случајеве 112. Међутим, сви остали наводи које су изнијеле у јавност поједине медијске куће, апсолутно нису тачни - нагласио је Каран.

Он је објаснио да је већ 12 година Република Српска путем надлежних институција посвећена овој материји, односно путем Министарства унутрашњих послова и Министарства саобраћаја и веза активно учествује у изради и доношењу како законских тако и техничких рјешења која су потребна за увођење броја 112 у БиХ, а при томе пазећи да не дође до преноса било какве надлежности на ниво БиХ.

На тај начин, нагласио је он, спријечено је да дође до преноса било које надлежности, а која се односи на поступања надлежних хитних служби при увођењу броја 112.

- Можемо слободно рећи, похвалити се, да су, након толико година посвећености овој материји, недавно сви приједлози и сугестије које је предложила Република Српска на текст закона који ће уредити ову материју, потпуно уважене и усвојене кроз сам текст Нацрта закона - нагласио је Каран.

С тим у вези, додао је он, предложене допуне Закона о комуникацијама уређује број 112 на начин да се успостављање и територијална организација комуникације према хитним службама према којима ће позив бити упућен у БиХ путем јединственог европског броја 112, као и технички аспект који се треба задовољити за увођење броја 112, уреди посебним прописима ентитета и Брчко дистрикта.

- Такође, наглашавамо да је самим законом дефинисано да се и сва остала питања везано за увођење броја 112 уређују уз сагласност надлежних институција ентитета и Брчко дистрикта - рекао је Каран.

Када се погледају ове чињенице, сасвим је јасно да апсолутно нема простора спекулацијама које поједини медији износе у јавност и тако доводе грађане Републике Српске у забуну, рекао је Каран.

Према његовим ријечима, институције Републике Српске увијек су посвећене очувању уставних и законских надлежности Српске, а један од примјера је и овај, гдје је уз уважавање уставних и законских надлежности Републике Српске омогућен правни оквир за увођење јединственог европског броја 112, а који ће служити на добро свим грађанима.

- Циљ увођења јединственог европског броја за хитне случајеве 112 је да се грађанима ЕУ, у току боравка у инстранству на подручју ЕУ и Европе, пружи услуга хитне службе са истом брзином одзива и ефикасности као и грађанима земље у којој бораве. Значи, ријеч је о јединственом или истом броју 112 за хитне случајеве, а не о јединственом или централизованом систему 112 - поручио је Каран.