latinica  ћирилица
16/08/2024 |  09:06 ⇒ 11:16 | Аутор: СРНА

Кустурић: Хеликоптери Српске и Србије од јутрос гасе пожаре на подручју Билеће

Хеликоптер Хеликоптерског сервиса Републике Српске и два хеликоптера МУП-а Србије на подручју Билеће од јутрос гасе пожаре и спречавају даље ширење пожаришта на овим подручјима, рекао је директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић.
Бобан Кустурић - Фото: РТРС
Бобан КустурићФото: РТРС

- Одмах потом акција се преноси на Тјентиште гдје настављамо са гашењем пожара. За сада услови за наш рад су добри и, посматрано из ваздиха, ситуација је данас много боља него јуче - рекао је Кустурић.

Он је истакао да је приоритени задатак хеликоптерских јединица Републике Српске и Србије спасавање људских живота и чување имовине и домаћинстава становништа на пожарима угроженим подручјима.

Кустурић је подсјетио да је јучерашњи ангажман хеликоптерских јединица и ватрогасаца на терену спасио цијело село на општини Билећа, гдје су пламтила чак четири пожара.

Према његовим ријечима, са Републичком управом Цивилне заштите договорено је да се гашење пожара врши по приоритету, тако да је сада на реду Национални парк Сутјеска.

- Гдје год да се појави пожар који може да угрози људске животе и домаћинства ми ћемо аутоматски пребацивати и ангажовати све наше распложиве снаге на конкретним локацијама, тако да наш народ не треба да се брине за своју безбједност док год смо ми у функцији - поручио је Кустурић за Срну.

То је, истакао је он, и наш задатак и наш приоритет.

Према његовим ријечима, највећи проблем могу представљати неки нови пожари, али и пожари који се јављају усљед догоријевања пањева, који су претходно били угашени, али је ватра распламсана због вјетра који је достизао бризину до 60, 70, па чак и до 80 километара на час.

Кустурић је додао да су хеликоптери Српске и Србије били у ваздух и по седам часова и да су јуче избацили рекордних 290 тона воде.