latinica  ћирилица
16/08/2024 |  09:45 ⇒ 10:55 | Аутор: СРНА

Граховац: Запослено 95 одсто дјеце погинулих бораца, посао тражи још 1.400

У Републици Српској је, према евиденцији Борачке организације Српске, запослено око 95 одсто дјеце погинулих бораца, а посао активно тражи њих више од 1.400, од којих је већина са средњом стручном спремом, рекао је члан Предсједништва БОРС-а Бранко Граховац.
Бранко Граховац - Фото: РТРС
Бранко ГраховацФото: РТРС

Он је изразио очекивање да ће до краја 2025. године свима бити понуђено запослење.

Граховац, који је и потпредсједник Одбора породица погинулих бораца БОРС-а, рекао је да се на евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске налази врло мали број дјеце погинулих бораца са високом стручном спремом.

- У поступку запошљавања је љекар из категорије дјеце погинулих бораца, док је у Министарству финансија Републике Српске запослен доктор економских наука из ове категорије - рекао је Граховац.

Он је подсјетио да је на иницијативу БОРС-а ресорно министарство покренуло у Бањалуци пилот-пројекат запошљавања дјеце погинулих бораца, а затим се обратило Заводу за запошљавање да се евидентирају незапослена дјеца погинулих бораца и контактирају послодавци.

Граховац је рекао да је почетком августа у Заводу за запошљавање Републике Српске одржан састанак са послодавцима, те да је 18 дјеце погинулих бораца било пријављено за разговор са послодавцима, од којих се појавило само четворо који су заинтересовани за посао.

Он је додао да су послодавци били предузећа из Бањалуке "Крајина клас", "Елас" које се бави прерадом метала и металних предмета, те "Хорека" која се бави велепродајом алкохолних и безалкохолних пића.

Граховац је рекао да су послодавци понудили дјеци погинулих бораца са средњом стручном спремом запослење уз почетну плату од 1.300 КМ, уз могућност повећања, те да је увјерен да ће четворо њих ускоро бити запослено у овим предузећима.

Он је изразио очекивање да ће након Бањалуке, у наредних мјесец и по, пилот-пројекат запошњавања дјеце погинулих бораца обухватити све градове у Републици Српској.

Граховац је оцијенио да политичке партије манипулишу са запошљавањем дјеце погинулих бораца, те истакао да је Влада Републике Српске протеклих година спровела низ активности у погледу запошљавања ове категорије.

- Запошљавање дјеце погинулих бораца је света дужност БОРС-а и Одбора породица погинулих бораца. БОРС никада неће одустати од ове активности, све док не буду запослена сва дјеца погинулих бораца Војске Републике Српске - истакао је Граховац за Срну.

Он је изразио захвалност на разумијевању у рјешавању ове проблематике ресорном министру Данијелу Егићу, који је, како каже, упоран у овим активностима и подржава све иницијативе БОРС-а да се ова дјеца запосле.

Граховац је најавио да ће до краја године бити одржана Скупштина БОРС-а на којој ће бити поднесен извјештај о томе шта је Одбор породица погинулих бораца урадио по овом питању.

- До Нове године настојаћемо да понудимо посао свима који су заинтересовани - закључио је Граховац.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић рекао је раније да ће у Бањалуци у оквиру пилот-пројекта, дјеци погинулих бораца бити понуђено запослење, а затим ће се кренути у рјешавање ове проблематике и у осталим дијеловима Републике Српске.

- Понудили смо послодавцима у реалном сектору да запосле дјецу погинулих бораца по квалификацијама - неквалификовани, квалификовани, средња стручна спрема. Очекујем већи ангажман и активизам Завода за запошљавање Републике Српске по овом питању - истакао је Егић