latinica  ћирилица
14/08/2024 |  09:18 ⇒ 09:18 | Аутор: СРНА

Дрецун: Приштина не жели отварање моста на Ибру, него његово освајање

Предсједник Одбора за одбрану и унутрашња питања Скупштине Србије Милован Дрецун оцијенио је да Приштина не жели отварање моста на Ибру, који дијели српски од албанског дијела Косовске Митровице, већ његово освајање, да би се то представило као да је српски народ побијеђен и да је та територија албанска, иако ту живи 95 одсто Срба.
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Дрецун је рекао да је мост на Ибру у Косовској Митровици значајан за опстанак и безбједност српског народа, те да, осим њега, постоје још два моста у Бошњачкој Махали и код села Суви До, тако да се не може рећи да без моста на Ибру не може да функционише саобраћај из јужног у сјеверни дио града.

Он је оцијенио да је, у ствари, премијеру самопроглашеног Косова Аљбину Куртију веома стало да реализује политику коју је обећао својим бирачима када је долазио по други пут на власт, а то је да ће он у потпуности ставити под контролу сјевер Косова и ту успоставити функционисање свих приштинских институција.

Дрецун је за РТС подсјетио на раније албанске провокације, чак и оружане, и покушаје екстремних Албанаца да насилно пређу тај мост.

Према његовим ријечима, кључни проблем је у томе што Приштина није испоштовала разграничење сјеверне и јужне општине, зато што је проблем Суви До, који је мјешовито село и географски припада сјеверној Митровици, а катастарски јужној Косовској Митровици.

- У јужној Косовској Митровици нема Срба, протјерани су, сем свештеника који тамо живе, не дозвољава им се повратак. Ако би дошло рецимо до тога да Суви До припадне јужном дијелу Косовске Митровице, Срби би се иселили - додао је Дрецун.

Он је оцијено да чак и да се Срби не иселе, они би били у проблему, јер тамо постоји много грађевинског земљишта које је интересантно Албанцима и ту би се мијењала етничка структура.

Главни мост на Ибру дијели Косовску Митровицу на јужни дио града гдје живе Албанци и сјеверни дио у којем 95 одсто становништва чине Срби. Албанци су више пута преко тог моста покушавали да упадну у сјеверни дио града гдје живе Срби, због чега је долазило до сукоба, а мост непрекидно чувају италијански карабињери из састава Кфора.