latinica  ћирилица
13/08/2024 |  20:27 ⇒ 20:27 | Аутор: Агенције

Петковић: Курти жели само рат и хаос, надам се да је то свима јасно

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је да изјава премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да мост на Ибру мора бити отворен и да о тој теми нема разговора - јасно показује да он жели само рат и изазивање сукоба са далекосежним посљедицама.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

- Надам се да је сада свима јасно, посебно у међународној заједници, ко је Аљбин Курти - балкански пироман, који жуди за сукобом и изазивањем хаоса у региону - навео је Петковић у писаној изјави.

Додаје да Куртија никада дијалог није ни интересовао, а нарочито не ЗСО, јер је његова политика етнички чисто Косово, очишћено од Срба.

Петковић је указао и да је једино што је Курти за посљедње две године радио, а што чини и данас - јесу насилни и једнострани потези који имају за циљ протеривање и прогон српског народа са КиМ.

- Једнострано отварање моста је са безбједносног аспекта изузетно опасан потез којим Курти жели да доведе до сукоба. Чак и у дану када званичници САД, али и данима уназад и други чланови Квинте, као и ЕУ и Кфор, јасно упозоравају да питање моста једино може да се ријеши у дијалогу у Бриселу и никако другачије, Курти најстрашније гази по дијалогу и идеји нормализације - указао је Петковић.

Да ли је у томе Курти сам или заправо има прећутну подршку, најбоље ће се, каже, показати на теми моста.

- Може Курти да доноси какве год хоће одлуке, али докле год је Кфор физички присутан на мосту и не дозволи његово отварање, мост неће ни бити отворен. Зато једино можемо да се уздамо у Кфор да ће се држати своје јавно изговорене ријечи и да неће допустити спровођење сулудих и опасних Куртијевих ратних планова - закључио је Петковић.

Извор: www.kosovo-online.com