latinica  ћирилица
14/08/2024 |  09:13 ⇒ 11:10 | Аутор: СРНА

Вучевић: Не могу да прихватим да међународна заједница нема алате да заустави Куртија

Премијер Србије Милош Вучевић поручио је да се нада да ће у вези ситуације око отварања моста на Ибру превладати рационалност и присебност и да просто не може да прихвати да међународна заједница нема алате да зауставе премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија у његовим намјерама.
Милош Вучевић (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Милош Вучевић (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Он је навео да је задовољан досадашњим реакцијама међународне заједнице, односно КФОР-а, те да су их представници Војске Србије и Канцеларије за Косово и Метохију упознали о покушајима дестабилизације.

Вучевић је нагласио да су Срби на Космету под непрестаним притиском и да се свакодневно хапсе људи за оптужбе од прије 25, 26 година.

Према његовим ријечима, Приштина све то увија у обланду владавине права, а стално подрива све српско на Космету.

- Бојим се да ће сљедеће бити да удари на наш образовни систем. На здравство је већ ударио - рекао је Вучевић за РТС.

Привремене институције у Приштини најавиле су отварање главног моста на Ибру иако се томе противе Срби на сјеверу Косова и Метохије којим би тако била угрожена безбједност.

ЕУ, ОЕБС, Кфор и САД такође се противе отварању моста и истичу да та тема мора да буде дио дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

Главни мост на Ибру дијели Косовску Митровицу на јужни дио града гдје живе Албанци и сјеверни дио у којем 95 одсто становништва чине Срби.

Албанци су више пута преко тог моста покушавали да упадну у сјеверни дио града гдје живе Срби, због чега је долазило до сукоба, а мост непрекидно чувају италијански карабињери из састава Кфора.