latinica  ћирилица
13/08/2024 |  13:53 ⇒ 13:58 | Аутор: РТРС

Ћорић: У Српској у току реализација више значајних пројеката

У Републици Српској у току је реализација више значајних пројеката из области путне инфраструктуре, рекао је за Радио Републике Српске Недељко Ђорић, вршилац дужности директора Јавног предузећа "Аутопутеви Републике Српске".
Недељко Ћорић - Фото: РТРС
Недељко ЋорићФото: РТРС

Ћорић је истакао да се пуним капацитетом изводе радови на изградњи дионице аутопута Бијељина – Рача, као и обилазнице око Добоја те да су у току и припремни радови за дионице од Вукосавља до Брчког, те од Бањалуке до Приједора.

- Дионица аутопута Бијељина – Рача, осим за повезивању Републике Српске и Србије, значајна је и за унапређење домаћег привредног развоја. Радови, у које је до сада уложено око 60 милиона КМ, теку предвиђеном динамиком. Ова дионица, за путнике са обје стране Дрине, у рад би требала бити пуштена 2026. године, рекао је Ћорић.

Истиче да ће се брже повезивати становништво са обје стране ријеке Дрине, а много брже ће се одвијати и привредни процеси.

- Јако важно за овај пројекат јесте да је у плану интегрисани гранични прелаз. У употреби ће остати и стари прелаз, који ће, такође, бити интегрисан. Грађани Српске и Србије неће више, као до сада, стајати и чекати по два – три сата како би прешли границу - рекао је Ћорић.

За изградњу дионица Вукосавље – Брчко и Брчко - Бијељина изабрани су извођачи, наводи Ћорић, те каже да је са кинеским партнерима обезбијеђено је и финансирање.

- Недавно смо били у Кини, ишли смо на директне разговоре и преговоре, те смо договорили и одређене детаље. Наравно, све то сада треба додати у уговоре, а потом и потписати - рекао је Ћорић.

Свакодневни саобраћајни колапс у највећем граду Српске могао би бити ријешен изградњом обилазнице око Бањалуке, каже Ћорић.

- Вриједност овог пројекта, чији значај има регионални карактер, процијењена је на 200 милиона КМ. Ту је пројекат завршен, ријешили смо пројектно – техничку документацију. Сљедећа фаза је план парцелације и почетак рјешавања имовинско – правних односа. У сваком случају, овај пројекат ће бити реализован, а то је оног тренутка када стекнемо финансијске услове – заључио је Ћорић.

У првих шест мјесеци ове године, Аутопутеви Републике Српске од наплате путарина приходовали су скоро 18 милиона КМ, што је 10 одсто више у односу на претходну годину.