latinica  ћирилица
11/08/2024 |  19:18 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Пожар на Зеленгори, хеликоптер из Србије поново чека одобрење из Сарајева (ВИДЕО)

И данас букти ватра на Зеленгори. Великим напорима Хеликоптерског сервиса Републике Српске и ватрогасаца спријечено је ширење са ниског растиња на шуму у Националном парку "Сутјеска".
Пожар на Зеленгори - Фото: РТРС
Пожар на ЗеленгориФото: РТРС

Гашење пожара отежава јак вјетар, као и неприступачан терен. На Зеленгору, у помоћ Српској притекла би и Хеликоптерска јединица МУП-а Србије, али се поново чека неопходна сагласност из Сарајева.

Ватра која је захватила неприступачни дио Националног парка "Сутјеска" мобилисала је све расположиве јединице. Упркос надљудским напорима Хеликоптерског сервиса Републике Српске, неприступачан терен и временске прилике отежавају гашење пожара, који би могао да доведе до еколошке катастрофе у прашуми Перућица, као и на комплетној териротији Националног парка.

- Синоћ смо гасили пожар до касних сати, јутрос раном зором кренули. Синоћ смо избацили око 40 тона воде, јутрос исто толико. Отежава нам ситуацију што је вјетар неких 50, 60 километара на сат и изузетно суво растиње - рекао је Бобан Кустурић, директор Хелихоптерског сервиса Републике Српске.

Иако је пожар локализован, упркос неуморном дјеловању Хеликоптерског сервиса, још није угашен. Потенцијалне посљедице су немјерљиве, поручио је директор Националног парка Зоран Чанчар.

- Постоји могућност да се угрози црни бор који је много значајан. Тако би се ватра даље ширила и било би тешко касније да се угаси и санира, јер се ради о четинарима који су врло активни и тешко да се могу гасити - каже Чанчар.

Спремна да притекне у помоћ је и Хеликоптерска јединица МУП-а Србије, чији капацитети значајно превазилазе оне са којима се тренутно располаже. Ипак, упркос озбиљности ситуације, њихова асистенција стављена је на чекање.

- Апелујем на људе у Сарајеву да оставе политку по страни и допусте ангажовање хеликоптера из Србије. Ми гасимо хеликоптером чији је капацитет ведра 1.000 литара, они хеликоптером капацитета пет тона, а спремни су да пошаљу и више од једног уколико то буде потребно - каже Кустурић.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић такође је апеловао на надлежне институција да се укључе у рјешење овог проблема, у супротном, пријети катастрофа невиђених размјера.

Апел надлежнима упутио је и замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац, истакавши да је ситуација на терену алармантна, те да није вријеме за политичке манипулације и популизам.

- Поново апелујем на /Зукана/ Хелеза, /Елмедина/ Конаковића и /Едина/ Форту да промптно реагују и приоритетно дају сагласност за ангажовање потребне помоћи из Србије у борби против ватрене стихије и спрјечавању катастрофе. Сви морамо дати допринос и помоћи Хеликоптерском сервису Српске - рекао је Кошарац.

Ватром је захваћено неколико хектара, а због неприступачности терена, пожар не може да се гаси за земље. Хеликоптерски сервис улаже надљудске напоре да се стихија не прошири на густу шуму.