latinica  ћирилица
27/07/2024 |  10:00 | Аутор: СРНА

Кољевић: Ултимативни циљ хибридног рата против Српске је нестанак Срба западно од Дрине

Политички филозоф Богдана Кољевић рекла је за Срну да је ултимативни циљ хибридног рата против Републике Српске депопулација и, у финалној инстанци, нестанак свих Срба на простору западно од Дрине.
Богдана Кољевић - Фото: Screenshot/YouTube
Богдана КољевићФото: Screenshot/YouTube

Кољевићева је истакла да је најефикаснија борба против лажи - политика истине за 21. вијек, а то укључује и развијање српске проактивне дипломатије.

Она је рекла да је хибридни рат против Срба изузетно важан дио свјетског рата, који је већ у току.

- У овом мозаику посебно место заузима економски, /не/дипломатски и информациони рат против Републике Српске као светионика савременог српства, полазећи од којег се успоставља свесрпско јединство - навела је, Кољевићева, која је и сенатор Републике Српске.

Она је истакла да квантитативна и квалитативна експанзија хибридног рата у протеклом периоду говори управо о историјској улози Српске у њеној борби за суверенитет и против неоколонијализма.

Према њеним ријечима, то говори и о чињеници да је неолиберални империјализам у фази рапидног заласка и, за разлику од Српске, у ситуацији у којој скоро да нема више времена.

- Са једне стране, за све Србе улог је страшан и највећи могући, јер је ултимативни циљ хибридног рата против Српске депопулација и, у финалној инстанци, нестанак свих Срба на простору западно од Дрине - оцијенила је Кољевићева.

Она је додала да је то основни смисао деструктивног рата против Српске и њених институција како би се што више поткопали њени уставни капацитети и државотворност која је садржана већ у њеном имену - Република Српска.

- Антисубјекти попут Кристијана Шмита и /одлазећег амбасадора САД Мајкла/ Марфија истакнути су део субверзивних политика лажних наратива, док се највећа превара осликава кроз инверзију како Српска урушава Дејтонски споразум, а у стварности се једино она бори да га сачува - указала је Кољевићева.

Према њеним ријечима, реални фактори дестабилизације су махом, изабрани или, још апсурдније, неизабрани трећеразредни западни емисари, који дјелују у координацији са регресивним елементима из ФБиХ.

- Треба имати у виду и да је неоколонијализам директно супротан истинској демократији, која увек подразумева да народ управља својом судбином - нагласила је Кољевићеца.

Она је навела да су, исто тако, управо из овог разлога стратези на Западу процијенили да је хибридни рат најефикаснији, јер је усмјерен на цивилно становништво.

Према њеним ријечима, он подразумијева и ширење цијелог спектра најразличитијих дезинформација како би се вјештачки креирао јаз између државе, односно њених институција и грађана.

Кољевићева је нагласила да је политика санкција саставни дио овог неолибералног рата.

- Најновији примери хибридног рата реферирају на измишљене конструкције о непремостивим финансијским тешкоћама Републике Српске, као и на лажну бригу већине еколошких популиста који покушавају да грађане окрену против сопствене државе - указала је Кољевићева.

СПРИЈЕЧИТИ ШИРЕЊЕ ДЕЗИНфОРМАЦИЈА, РАЗОТКРИТИ СВЕ АКТЕРЕ И САНКЦИОНИСАТИ

Одговарајући на питање шта Српска може учинити, Кољевићева је рекла да је, прије свега, неопходно спречавање ширења дезинформација на свим нивоима.

Према њеним ријечима, на тај начин би се још више учврстило повјерење између Српске и њених грађана, као и коначним усвајањем закона о финансирању НВО сектора.

- Саставни део овог пројекта борбе против хибридног рата мора бити и јасно разоткривање и именовање свих актера који га спроводе, као и позадине њиховог деловања која је искључиво рушење поретка Српске - истакла је Кољевићева.

Она сматра да је најефикаснија борба против лажи - политика истине за 21. вијек, а то укључује и развијање српске проактивне дипломатије како би ефекат хибридних дејстава био што мањи.

- Свакако, ово укључује и могућност увођења новог кривичног дела у Кривични законик Републике Српске којим би се санкционисала комуникација са дипломатским актерима, које би Народна скупштина Републике Српске дефинисала као субјекте који делују против правног и економског поретка Српске - истакла је Кољевићева.

Према њеним ријечима, све савремене свјетске политике укључују раздвајање пријатељских, партнерских и непријатељских актера.

- Ово је, заправо, нужан предуслов за изградњу кохерентне спољнополитичке стратегије на дужи рок, која је неопходна за Српску - рекла је Кољевићева за Срну.

Она је подсјетила да хибридни рат, прије свега, подразумијева брисање разлике између рата и мира и додала да је то једна је од најрелевантнијих форми реализације неолиберализма као биополитике коју, у највећој мјери, практикују западне политичке и друштвене криптоелите у 21. вијеку.

Штавише, хибридни рат који води глобалистички Запад конститутивни је дио стратегије контроле и управљања популацијама и као такав структурално је најприје усмјерен против не-западног, а посебно словенског становништва, указала је Кољевићева.