latinica  ћирилица
26/07/2024 |  15:08 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Бањалуци недостаје зелених оаза (ВИДЕО)

Паркови, алеје и зелене површине красе сваки град. Живот чине угоднијим, али то није случај и у Бањалуци којој недостаје зелених оаза, рекла је Маријана Каповић Соломун, професор Шумарског факултета.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Прије неколико дана Бањалучани из Мјесне заједнице Центар окупили су се у праку на тзв. локалитету Купусиште, незадовољни што се на тој локацији руше стабла због изградње "Ћириличног парка".

Осамдесетпетогодишња Здравка Лукић своје дане проводи шетајући по овом парку. Бијег од врућина углавном тражи у природном хладу. Изненађена је, каже, када је видјела у каквом стању је тренутно парк.

- Ја сам се згрозила када сам видјела ово изровано, али не дај Боже да буде зграда, нека буде дјечије игралиште, тако ће бити траве и дрвећа и хладовина за дјецу - каже Лукићева.

Незадовољни грађани указали су да нерегуларно прекопавање овог земљишта доводи у питање одржавање природног хлада и здравог дисања. Град Бањалука је 2018. усвојио одлуку која одговара стандардима Европске уније, а која прецизно дефинише да се било какве физичке интервенције у близини стабала на јавним зеленим површинама могу вршити само на удаљености најмање од два до пет метара, појашњава професорка са Шумарског факултета.

- Оно што је значајно, а што свако може да види, јесу оштећења корјеновог система, дебла стабла и самим тим доводи да се временом, физиолошки слаби стабло - каже Каповић Соломун.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, на указивање стручњака на штете које могу настати прекопавањем овог парка, одговора да је то политички напад.

- Зар је могуће да Србима смета ћирилица у центру Бањалуке? Нема теме коју неће критиковати само зато што долази од оног кога не воле, макар то биле и справе на којима ће се играти дјеца и то у облику слова ћирилице. Ово нема везе са бетонизацијом - написао је Станивуковић на друштвеној мрежи Икс.

Каповић Соломун, која је члан Савјета за екологију бањалучког Градског одбора СНСД-а каже да су бесмислени наводи о противљењу ћирилици.

- Оно што је апсурдно јесте да од градоначелника и Градске управе ,на упозорења и констатације са стручног аспекта, добијамо одговор да смо ми против ћирилице, а то није тако - каже она.

Лукићева указује да Бањалуци недостају зелене површине и да се гради превише зграда у самом центру и да зато паркови нестају.

- Само зграде, гдје год виде неку површину одмах зграда и овдје ако направе то ће бити хаос- каже Лукићева.

Подсјећамо да су управо незадовољни грађани извршили притисак да се измијени регулациони план "Центар-Исток", гдје је првобитно била предвиђена зграда. Потом је одлуком скупштинске већине града заустављено усвајање овог регулационог плана у намјери да ова површина остане парк.