latinica  ћирилица
26/07/2024 |  14:14 ⇒ 17:25 | Аутор: СРНА

Пећина Вјетреница уврштена на попис свјетске баштине

Пећина Вјетреница у општини Равно уврштена је на Унесков попис свјетске баштине, чиме је постала први самостални природни феномен из БиХ уврштен на свјетски попис заштићених споменика, саопштено је данас из Министарства цивилних послова у Савјету министара.
Пећина Вјетреница (фото: facebook.com/VjetrenicaRavnoCave) -
Пећина Вјетреница (фото: facebook.com/VjetrenicaRavnoCave)

Одлука о уврштавању Вјетренице на попис свјетске баштине донесена је на 46. засједању Унесковог Одбора за свјетску баштину, који се одржава од 21. до 31. јула у Њу Делхију.

Уписом Вјетренице на попис свјетске баштине окончан је дугогодишњи опсежни процес, на којем су радили стручни тимови и експерти у сарадњи с надлежним институцијама у БиХ, наведено је у саопштењу Министарства.

Министар цивилних послова у Савјету министара Дубравка Бошњак захвалила је свима који својим радом доприносе заштити и очувању Вјетренице, али и онима који су допринијели да Одбор за свјетску баштину препозна јединствену вриједност Вјетренице и као такву је заштити на свјетском нивоу.

- Ово је историјски тренутак за нашу земљу и признање изузетне вриједности и јединствености наше природне баштине. Уврштење Вјетренице на овај престижни попис потврђује њен изузетан значај не само за нас, већ и за цијели свијет - поручила је Бошњакова, те навела да је Вјетреница највећа и најпознатија пећина у БиХ, значајна као спелеолошки и археолошки локалитет, али и по свом биолошком богатству.

Она је поручила да је обавеза свих да буде настављено очување и заштита Вјетренице, као и обезбјеђивање одрживог развоја и промоције овог јединственог природног споменика.

Номинација пећине Вјетренице предата је Унеску у марту прошле године.

Вјетреница је највећа и најпознатија пећина у БиХ и заштићени је споменик природе од 1950. године. Назив је добила по снажном струјању ваздуха на самом улазу, а красе је седам километара дуги канали, 135 језераца и стална температура од 11 степени Целзијусових током цијеле године.

Вјетреница представља драгоцјено станиште великом броју врста од којих је чак 14 стеноендемичних, а о њој брине Јавно подузеће "Вјетреница" из Равног, основано 2005. године.

Од 1972. године, када је усвојена Конвенција за заштиту свјетске културне и природне баштине, до данас, на Унесков попис свјетске баштине уписано је укупно 936 добара, од којих 725 културних, 183 природних и 28 мјешовитих.

Из БиХ су на Унесков попис свјетске баштине досад уврштени Мост Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду и подручје Старог моста Старог града Мостара.

На попису Унескове свјетске баштине од 2016. године налазе се и локалитети стећака /средњовјековних надгробних споменика/, а на овом пројекту су заједнички радиле БиХ, Црна Гора, Хрватска и Србија.

Прије три године, на попис Унескове свјетске баштине уврштена је и прашума Јањ код Шипова у оквиру проширења локалитета свјетске баштине "Исконске букове шуме Карпата и других регија Европе", тренутно највећег серијског добра свјетске баштине са 94 локалитета у 18 европских земаља.

Осим тога, на привременој листи добара које нека земља може номиновати у наредном раздобљу налази се још осам добара из БиХ.