latinica  ћирилица
26/07/2024 |  16:28 ⇒ 16:32 | Аутор: СРНА

Ћурић: Значајна изградња слободне зоне - циљ привући привреднике

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић данас је са сарадницима посјетио локалитет слободне зоне у изградњи на подручју Драженске горе и истакао да је то веома значајан пројекат и да је циљ привући привреднике, и стране и домаће, да граде погоне.
Мирко Ћурић - Фото: СРНА
Мирко ЋурићФото: СРНА

На овом локалитету је у протеклом периоду обављено инфраструктурно уређење будуће зоне. Уређено је и поравнато 10 хектара површине за шта је Влада Републике Српске обезбиједила 800.000 КМ, саопштено је из Градске управе Требиње.

Ћурић је истакао да је ово прва слободна зона у Републици Српској, а да је Требиње испунило све потребне услове.

- Ово је прва слободна зона која је регистрована у Републици Српској. Близу смо лука Бар и Плоче и аеродрома Тиват, Подгорица, Мостар, Чилипи, планиран је и аеродром у Требињу што је од великог значаја за овај пројекат - навео је Ћурић.

Он је нагласио да су дате и значајне погодности будућим инвеститорима – попуст од 50 одсто на ренту и 25 одсто на трошкове уређења.

- Нисмо планирали да се земљиште у слободној зони продаје, јер је по нама повољнија опција закуп - појаснио је Ћурић.

Он је додао да је град Требиње у сарадњи са Привредном комором Републике Српске и привредницима донио низ повољних аката којима се олакшава регистрација и пословање фирми у слободној зони.

Директор Подручне привредне коморе Требиње Веселин Савић истакао је значај овог пројекта.

- Пред градом су и даље изазови - потребно је оградити тај простор, изградити приступне путеве како би слободна зона функционисала - навео је Савић.