latinica  ћирилица
25/07/2024 |  20:09 ⇒ 22:57 | Аутор: РТРС

Због климатских промјена поједине привредне гране трпе велике губитке (ВИДЕО)

Пољопривреда, шумарство, хидрологија, биодиверзитет, али и људи, највише осјете посљедице климатских промјена. Због дугих топлотних таласа, суша и олуја, поједине привредне гране трпе губитке. Најтеже је у области грађевинарства и пољопривреде.
Усјеви -
Усјеви

Недостатак радне снаге није једини проблем у области грађевинарства. Тропске температуре зауставиле су зидање, рокови касне, а послодавци биљеже финансијске губитке.

- Ми можемо припреме вршити, али не можемо бетонирати на температури од 44 степена. Имамао једну плочу припремили смо, али нећемо да бетонирамо, зато што је на отвореном и бетон ће да изгори сигурно пет цантиметара - прича Митар Гајић.

Бијељинска фабрика за прераду воћа и поврћа "Сава Семберија", 90 одсто својих производа извози широм свијета. Признају да посљедице климатских промјена осјети и тржиште.

- Ми наше производе најбоље продајемо од новембра па закључно са мартом и априлом када крећу сезонске салате из пластеника, а када имамо благу зиму потражња за нашим производима је мања, ми то већ осјетимо - рекао је Стево Филиповић.

Препорука Владе Српске је да радници који обављају активности на отвореном, буду максимално заштићени. На удару екстрема, који су посљедица климатских промјена су пољопривреда и грађевинарство.

- Сигурно је да ће бити смањена продуктивност, да ће бити смањен учинак, али то је нешто на шта је врло тешко утицати, вјероватно ће утицати и на пораст цијена одређених производа. То је немниновност и то је захватило цијелу Европу - поручио је Војин Митровић, министар привреде.

Клима се промијенила-поручују стручњаци.

- Неке пројекције су говроиле да ћемо ми ове вредности температура достићи тамо негдје 2050. То се већ сада десило и све пројекције у будућности, нажалост нису оптимистичне тако да свих година у будућности можемо очекивати овакве ситуације - поручила је метеоролог Милица Ђорђевић.

Природне катастрофе су све учесталије- живимо ли у доба климатске кризе?