latinica  ћирилица
26/07/2024 |  18:45 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Тропске температуре шок и за животиње (ВИДЕО)

Након краћег освјежења враћају се тропске температуре. Шок је то и за животиње. Стока се брзо умара, склања у хлад, пије више воде, а мање једе, због чега трпи производња.
Бик (Фото:  EPA/BRAGIMO, илустрација) -
Бик (Фото: EPA/BRAGIMO, илустрација)

На великим фармама системи за расхлађивање раде 24 часа дневно, а ветеринари имају пуне руке посла, јер у случају топлотног удара посљедице могу бити кобне.

Упркос сталном расхлађивању и прилагођеној исхрани због високих температура и влажности ваздуха, дневна производња млијека на ПД Семберија пала је са 9.600 на 8.000 литара. Ни бикови не добијају на килажи.

Смањена продуктивност, постотак гравидности или угинуће - резултати су тропских врућина и на фармама свиња које немају знојне жлијезде, тешко се хладе и подложне су топлотном удару.

И овце у потрази за дебелом хладовином пију три пута више воде него иначе. Под будним су оком узгајивача, нарочито приликом јагњења.

На живинарским фармама температура мора бити минимално за пет степени нижа од вањске. Краткотрајан прекид вентилације може бити фаталан, па су се власници осигурали агрегатима у случају изненадног нестанка струје.

Осим сталног расхлађивања објеката, ветеринари савјетују довољне количине воде, појачано чишћење штала које не би смјеле бити претрпане у овим врелим данима.

У периоду највиших температура стоку треба склонити са испаше, а у недостатку природног хлада направити импровизовани објекат ради заштите од сунца.