latinica  ћирилица
26/07/2024 |  19:01 ⇒ 22:29 | Аутор: РТРС

У РиТЕ Гацко ремонт постројења и опреме (ВИДЕО)

У Руднику и Термоелектрани Гацко кажу да ће настојати да што прије заврше ремонт постројења и опреме како би се електрана што прије вратила на мрежу. И даље су присутни неки технички проблеми због лошег квалитета угља, а управа предузећа суочава се и са незадовољсвом Синдикалне организације рудника и термолекетране.
РиТЕ Гацко - Фото: РТРС
РиТЕ ГацкоФото: РТРС

Ремонт Термоелектране је на половини рока, прате се динамички планови, а стање опреме ротора, тврде у тиму за ремонт, боље је од очекиваног.

Због деградације дијела опреме, усљед лошег квалитета угља, што ремети рад котловског постројења, раде се инвестициони захвати, вриједности око пет милиона КМ.

Полугодишња производња је нешто испод плана. Како ће Термоелектрана радити до краја године, тешко је предвидјети, јер је квалитет угља лош, што значајно поскупљује рад. Синдикална организација упозорава да је забрињавајућа и финансијска ситуације у предузећу и недавно су доставили листу својих захтјева према управи.

Из синдиката упозоравју да су обавезе према добављачима удвостручене, да постоје велики технички проблеми у производњи и транспорту угља, а сматрају и да предузеће склапа скупе уговоре са подизвођачима, који у овом тренутку нису неопходни. А само за поновни старт Термоелектране након ремонта потребно је да се обезбиједи стотину хиљада тона угља.