latinica  ћирилица
26/07/2024 |  16:16 | Аутор: РТРС

Предсједник Српске покровитељ Свесрпског купа за рукометаше и рукометашице

Предсједник Републике Српске Милорад Додик биће покровитељ Свесрпског купа за рукометаше и рукометашице који ће се 12. и 13. септембра текуће године одржати у Бањалуци, епилог је одржаног радног састанка између Додика и Маринка Умичевића, првог човјека Рукометног савеза Републике Српске
Додик и Умичевић - Фото: РТРС
Додик и УмичевићФото: РТРС

- Ми смо ове године домаћини осмог по реду Свесрпског купа за рукометаше, и четвртог издања за рукометашице. Желио бих да се захвалим Додику на чињеници што се прихватио да буде покровитељ ове значајне манифестације. Оно што сви очекујемо, а то је, да ће то бити истински спектакл. Да ће тако и бити потврда је што ће код рукометаша играти новосадска Војводина и Партизан из Београда који ће уједно одиграти Суперкуп Србије, док ће се у другом полуфиналу састати Борац м:тел и Слога из Добоја. Дан касније је финале, а прије тога у борби за трофеј играће рукометашице Борца и Црвене звезде - нагласио је Маринко Умичевић уз напомену да се већ кренуло са припрема за организацију Свесрпског купа.

Додао је како је и овог пута наишао на велико разумијевање код Додика који је и раније пружао несебичну подршку за Савез, рукомет и спорт уопште.

- Пошто се наши клубови који се такмиче у м:тел Првој мушкој и женској лиги, те у обје друголигашке конкуренције, налазе у незавидној новчаној ситуацији, предсједник је прихватио да из сопствених средстава за све њих плати котизацију за сезону 2024/25. Уједно је уважио моју молбу и вапај да плати аутобус у оба правца који ће одвести наше младе рукометаше и рукометашице на камп у Београду под називом "Србија те зове" који се одржава од 1. до 11. августа. Такође је прихватио да од наредне године финансира Куп Републике Српске у свим спортовима, а Куп је за све нас светиња и ми ћемо га заједнички подићи на још већи ниво. И на овоме желим да се срдачно захвалим Додику који је и сам својевремено био успјешан спортиста - додао је Умичевић.

Умичевић је искористио прилику да предсједника Српске упознао и са проблемима које имају Борац м:тел, Леотар и Слога.

- Борац м:тел дугује играчима три плате. Има ту дуговања и према добављачима и овом клубу је неопходна помоћ од 300.000 марака. Уколико се то не ријеши у наредних 10 дана онда им пријети гашење, самим тиме неће наступити ни у Европи и Свесрпском купу. Слична ситуација је и у Леотару који такође игра на европској сцени и слиједи им пут у Турску који је изузетно захтијеван по питању финансија, те им је неопходна помоћ од 150.000 до 200.000 марака. Ту је и добојска Слога која још нема своју дворану, па ради тога утакмице игра у Осјечаним и сигурно је да и њима треба обезбиједити барем 100.000 марака - нагласио је Умичевић.

Потом је још је напоменуо Закон о спорту за којег је рекао да га треба дорадити, јер у њему није споменуто финасирање што је најважније.

- Министарство је више за породицу и омладину, а спорт је потпуно у десетом плану. Желим да их похвалим што су и ове године организовали камп на којем је учешће узело наших 25 чланова којима смо ми обезбиједили џепарац. Исто тако морам нагласити како од ресорног Министарства за посљедње три године нисмо добили мизерних 6.000 марака за рад канцеларије савеза, а камоли нека друга средства. С тога је мој приједлог био да се умјесто Министарства формира Секретаријат за спорт - закључио је Умичевић.