latinica  ћирилица
26/07/2024 |  18:22 ⇒ 21:16 | Аутор: РТРС

УЖИВО - Свечана церемонија отварања Олимпијских игара (ФОТО/ВИДЕО)

Почеле 33. Олимпијске игре! Француска и Париз вечерас су свјетска позорница јер се церемонија отварања први пут се измјестила ван стадиона. Више од 10.500 најбољих спортиста планете на бродићима запловило је Сеном.
ОИ (Фото: EPA-EFE/Teresa SUAREZ) -
ОИ (Фото: EPA-EFE/Teresa SUAREZ)

21.15 - Представљена и Црна Гора

Једриличар Миливој Дукић и тенисерка Данка Ковинић предводе Црну Гору. Поред њих двоје, Црна Гора ће имати још 17 спортиста, највише их је у ватерполу – 13.

20.25 - Хрватска представљена

Заставу Хрватске су носили Ђовани Церногораз и Барбара Матић. Хрвате ће представљати укупно 73 спортиста, од чега 15 жена.

20.15 - Вучић на свечаној церемонији 

Предсједник Србије Александар Вучић, присуствује свечаној церемонији

- Чекајући наше - написао је предсједник Србије на Инстаграм налогу.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

20.00 - Представила се и репрезентација БиХ

Заставу Босне и Херцеговине носили су атлетичар Месуд Пезер и џудисткиња Лариса Церић. Поред њих двоје у репрезентацији су и Александра Самарџић, Јован Лекић и Лана Пудар.

19.52 - Лејди Гага пожељела добродошлицу посјетиоцима на француском

Лејди Гага је приредила наступ на обали Сене и за тренутак је прекинуто представљање националних тимова.

19.30 - Свечана церемонија отварања Олимпијских игара

На Играма учествује 10.714 спортиста, у 32 спорта, из 206 држава и територија, плус група спортиста која ће се такмичити под заставом МОК-а, као и Избјеглички тим.

Париз је званично постао домаћин 33. Олимпијских игара.

19.26 - Предсједник Републике Српске  у Паризу на отварању Олимпијских игара

Уступљена фотографија

19.00 - Пријем у Јелисејској палати

Француски предсједник Емануел Макрон поздравио је неколико десетина шефова држава и влада данас послије подне у предсједничкој палати, на пријему пред почетак Љетних олимпијских игара, којем присуствује и предсједник Србије Александар Вучић.

- Олимпијске игре су симбол наде, уједињења и надметања у духу фер плеја, стога смо пожелели спортску срећу свим нашим олимпијским тимовима, успjешно надметање и много нових рекорда. Србија је поносна на своје спортисте који ће нас представљати на овом престижном такмичењу, а ја сам увјерен да ће показати изванредне резултате, као што су то чинили и раније - написао је Вучић на Инстаграм налогу.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

---

На Сени ће учесници из преко 200 земаља свијета, пловити на бродићима у дужини од чак шест километара.

Игроказе и акробације у француској престоници изводиће око 3.000 плесача и других учесника манифестације.

Овај спектакл пратиће 300 хиљада особа са обале ријеке и милијарду и по људи у ТВ преносу.

Више од десет и по хиљада спортиста је из 206 земаља. Спортисти из Русије због санкција не наступају на Олимпијским играма као представници своје државе. Међу учесницима је и петоро спортиста из Републике Српске који ће се борити под заставом Србије.

У Паризу је и 114 олимпијаца из Србије. Међу њима и Новак Ђоковић, најбољи тенисер свијета и сигурно највећа звијезда овогодишње Олимпијаде. Један од највећих свјетских догађаја окупио је у граду свјетлости и 150 државника из цијелог свијета.

Мјере безбједности подигнуте су на највиши ниво. Догађај обезбјеђује скоро 45 хиљада полицајаца, 10 хиљада војника и више хиљада приватног обезбјеђења али и полицајци више десетина земаља.

Само неколико часова до почетка сјену на овај свјетски спектакл бацила је диверзија. Подметнути су пожари дуж мреже брзих возова што је довело до колапса жељезничког саобраћаја. У међувремену дошло је до постепене нормализације.

Олимпијске игаре у Паризу коштаће око 11 милијарди евра, што је дупло више од првобитно процијењеног трошка а сама церемонија отварања Игара коштаће Француску 122 милиона евра. Домаћина наредних игара је Лос Анђелес.