latinica  ћирилица
26/07/2024 |  10:21 ⇒ 10:41 | Аутор: РТРС

Пројекције филма "Свједок" у Бањалуци, Мркоњић Граду и Братунцу (ФОТО)

Након премијерног приказивања у Бањалуци, те приказивања у Сребреници, филм "Свједок" изазвао је велико интересовање у Републици Српској и Републици Србији.
Филм "Свједок" - манастир Гомионица - Фото: Уступљена фотографија
Филм "Свједок" - манастир ГомионицаФото: Уступљена фотографија

Пројекција филма "Свједок" режисера Дениса Бојића, рађеног у продукцији Радио телевизије Републике Српске биће одржана вечерас у манастиру Гомионица (амфитетар) са почетком у 20.00 часова.

Након тога слиједе двије пројекције у општинама у којима је сниман филм.

Филм ће бити приказан у Мркоњић Граду, 28. јула од 18.00 часова у Културном центру „Петар Кочић“ док ће 29. јула пројекција бити одржана у Братунцу, у Дому културе са почетком у 18.00 часова.

Филм "Свједок" у Мркоњић Граду (фото: РТРС)

Улаз на све пројекције је бесплатан.

Ријеч је о историјско-документарном филму који говори о страдању српског народа током ратних дешавања деведестих година на простору бивше Југославије и раду патолога др Зорана Станковића.

Радећи на више од 50 масовних гробница широм бивше државе и обдукцију више од 7.500 страдалих жртава, Зоран Станковић једина је особа која је на овакав начин свједочила о размјерама страдања српског народа.

Филм "Свједок" у Братунцу (Фото: РТРС)

Према ријечима аутора, Дениса Бојића, овај филм представља својеврсну колективну исповијест српског народа о његовом страдању и зато је неопходно да га погледа што више људи, како чињенице о страдању Срба не би биле заборављене додајући да о трагичним судбинама чланова њихових породица, те о личним страхотама кроз које су пролазили у процесима идентификације, у филму свједоче бројни припадници српског народа. Ова епска прича је је историјски документ и аргумент који показује истину о страдању Срба у Одбрамбено-отаџбинском рату.

У наредном периоду филм ће бити приказан у бројним градовима Републике Српске и Србије.