latinica  ћирилица
26/07/2024 |  12:31 ⇒ 12:32 | Аутор: СРНА

Вучевић: Србија сигурнија од већине европских држава

Нема никаквих сазнања и показатеља да је Србија била на који начин угрожена по питању неког екстремизма и тероризма и сигурнија је од већине европских држава, мада се не могу искључити покушаји да се угрози безбједност, рекао је премијер Србије Милош Вучевић.
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs) -
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs)

- Наравно да пратимо све оне које би могли представљају потенцијалну опасност, анализирамо све што се дешава, не само код нас у држави, него у региону, Европи и свијету - рекао је Вучевић новинарима, уз напомену да је о овоме разговарао са директорима БИА и Војно безбједносне агенције.

Поводом упозорења Владе Велике Британије својим грађанима који путују у Србију да нису искључени терористички напади, он је оцијенио да је Србија, што се тиче безбједности у земљи, сигурнија од већине европских држава, али да нико не може да искључи да неће бити покушаја да неко угрожава безбједност.

- Сигуран сам да наши органи, безбедносне агенције, цивилна и војна, наравно и Министарство унутрашњих послова, брижљиво прате све оно што се дешава и да имамо одговор - истакао је Вучевић.

Он је навео да је ово вријеме великих тензија, покушаја проширења конфликта по различитим основама, врло изазовно по питању безбједности.

Вучевић је рекао да нико не смије да борбу државе против вјерског екстремизма и радикализма представља као борбу против једне вјере или једног народа.

Вучевић је указао да се то дешавало када су неке странке у Рашкој области, односно Санџаку, представили као напад на Бошњаке или на припаднике муслиманске вјероисповијести борбу државе против оних који злоупотребљавају ислам, за шта је у цијелости добијена и подршка Исламске заједнице.

- То апсолутно није тачно. То је била борба против оних који злоупотребљавају ислам и који су срамота, без обзира да ли су Бошњаци, Срби или неке друге националности - додао је Вучевић.

Он је истакао да по том питању нема игре нити смије бити грешки, јер је то питање мира и суживота, суштинско питање за сваку државу, а посебно за регион и државу која је не тако давно прошла тешке тренутке.

Вучевић је подвукао да се не слаже са упозорењем Владе Велике Британије.

- Српска влада, наше институције, предсједник Републике, и сви државни органи воде рачуна о безбједности и наших грађана и гостију Србије - истакао је Вучевић, који је данас у Београду обишао Центар за нуклеарну медицину Универзитетског клиничког центра Србије.

Влада Велике Британије јуче је објавила на свом сајту да се не могу исључити терористички напади у Србији.