latinica  ћирилица
25/07/2024 |  20:07 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Декларација потврђује снажне односе Срба с обје стране Дрине (ВИДЕО)

У Београду још један дан ванредног засједања Скупштине Србије, на којој посланици разматрају и Одлуку о усвајању Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.
Скупштина Србије (фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr) -
Скупштина Србије (фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr)

Речено је да је Декларација историјски важан документ, који потврђује снажне односе Срба с обје стране Дрине.

Ни данашња расправа није прошла без прозивки и оштрих критика опозиције на рачун власти, углавном о темама које нису на дневном реду.

Усвајањем Декларације Свесрпског сабора потврдићемо да је српски народ један, јединствен и недјељив, кажу у владајућој коалицији. Наводе да су Срби у Српској и Србији једно са једном културом и једним идентитетом и да Декларација не може било коме изазвати штету.

- То је темељ политике нашег народа за неки будући период, ја се надам да ћемо из тог темеља извући добре плодове, и да ће и Република Српска и Србија, захваљујући, овој Декларацији, напредовати - каже шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов.

Усвајање Декларације у Народној скупштини Републике Српске био је достојанствен чин јер је подржана огромном већином, као несумњиви израз јединства и трајног опредјељења ка заједништву, оцијенила је посланик Јединствене Србије Загорка Алексић.

- И у Републици Српској постоје разлике, мимоилажења страначких опонената, али чини се да је наш народ преко Дрине препознао када је вријеме за стављање разлика по страни - рекла је Алексићева.

И у Србији у опозиционим редовима има и оних који сматрају да нема простора за калкулације када је ријеч о ономе што је од интереса за српски народ. Зато ће подржати Декларацију.

- Један од приоритета нашег покрета "Ми - глас из народа" је заштита интереса Републике Српске и помоћ српској и наравно да ћемо подржати Декларацију јер је од стратешког интереса не само за Републику Српску, него за васцјели српски народ, наравно за Републику Србију - истакао је Драган Станојевић, посланик овог покрета.

Ипак, било је и прозивки дијела опозиције за коју је Декларација националистички и популистички кич. Одговорио је премијер Србије Милош Вучевић да је она одговор на континуитет политике која је злонамјерна према српском народу и није усмјерена против било кога.

- Неозбиљно је и неодговорно да кажете да је то политички памфлет или непотребна ствар или да сте ви забога зачуђени зашто се на томе инсистира, и онда наравно идете са тим већ поприлично багателисаним оцјенама да је то јефтини популизам, кад не знате шта да кажете - рекао је Вучевић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је његово обраћање на сједници Скупштине Србије пролонгирано за посебно засједање када ће говорити о позицији Српске и процјени стања и кретања у БиХ.

Према његовим ријечима, то је договорено у јучерашњем разговору са предсједником Србије Александром Вучићем.