latinica  ћирилица
26/07/2024 |  09:07 ⇒ 09:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Брнабић: Очекивала сам да се у Скупштини највише говори о Декларацији, то је најважнија тема

Предсједница Народне скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је очекивала да током скупштинске расправе протеклих дана буде више ријечи о Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, историјски значајном документу који је посвећен миру и стабилности, а не о неким темама ван дневног реда.
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ) -
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ)

Осврћући се на скупштинску расправу која се водила претходних дана, на чијем дневном реду је 60 тачака, а чији наставак се очекује у понедjељак, Брнабић је за РТС истакла да је Декларацијa о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа најважнија тема, о којој је посланици требало више да дискутују.

- Тај документ прије свега говори о свему ономе што ми треба да урадимо за нас, за нас као српски народ, а не против некога, како неко то тумачи у региону. То је документ, такође, који се враћа, чини ми се, на насушну потребу коју ми имамо и сви у овом региону, да имамо мир и да имамо стабилност - рекла је Брнабић.

Брнабић је указала да је скупштинска расправа о том питању била важан тренутак за посланике да покажу саборност у парламенту.

- Нажалост, мислим да се то неће десити, да постоје опозиционе посланичке групе које су већ најавиле да неће гласати за ратификацију, односно за усвајање ове Декларације у Скупштини. Не чудим се за оне посланичке групе које су, рекла бих, лијево, али оне које су пронационалне, које су на десној страни политичког спектра, или макар тако воле за себе да кажу, то ме чуди и зачудило ме, зато што ми се чини да су, нажалост, тражиле и само најмањи довољан разлог да кажу ми нећемо ову Декларацију - рекла је Брнабић.

Додала је да се у парламенту највише говорило о литијуму, а најмање о важним тачкама дневног реда, а које се односе на бригу о грађанима и породици и оним које се односе на заштиту животне средине.