latinica  ћирилица
26/07/2024 |  07:23 ⇒ 13:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Почиње припремно рочиште оптуженом за убиства у Младеновцу

У судници Окружног затвора у Београду данас би требало да се одржи припремно рочиште пред почетак суђења Урошу Блажићу, оптуженом да је 4. маја прошле године у селима Мало Орашје и Дубона убио девет и ранио 12 особа.
Младеновац - Фото: РТРС
МладеновацФото: РТРС

Припремно рочиште, заказано за 10.00 часова, затворено је за јавност, а њему ће, поред адвоката, моћи да присуствују и оштећени, односно чланови породице убијених и рањених.

У овој судници стаклом и решеткама од присутних ће бити одвојени оптужени Урош и његов отац Радиша Блажић, чиме се спречава понављање инцидента који се догодио у судници у Смедереву 23. маја.

Адвокати, тужиоци, судије и оштећени ће сједити у самој судници, док ће оптужени бити иза дебелог стакла стакла у посебном дијелу просторије.

У трећем дијелу суднице биће смјештена публика, док ће, када суђење буде отворено за јавност, ту бити смјештени новинари.

Ова судница је 2009. године направљена за високоризична суђења по узору на највећу судницу у Специјалном суду у Београду у Устаничкој улици која је подијељена стаклом и решеткама.

Поред Уроша Блажића у овом предмету оптужен је и његов отац Радиша Блажић, због кривичног дјела недозвољена производња, држање, ношење и стављање у промет оружја и експлозивних материја у стицају са кривичним дјелом тешко дјело против опште сигурности.

Припремно рочиште 23. маја је по уласку оптужених у судницу прекинуто јер су родитељи убијених и рањених насрнули на Блажиће, усљед чега су припадници правосудне страже одмах Блажиће извели из суднице.

Након тога, Врховни суд је одредио да се припремно рочиште и главни претрес у овом предмету, одрже изван подручја Вишег суда у Смедереву, односно у судници Вишег суда у Београду, у београдском Окружном затвору.

По завршетку припремног рочишта судија ће заказати главни претрес (суђење) на којем би Блажићи требало детаљно да изнесу одбрану.

Урош Блажић је на саслушању у тужилаштву признао кривицу, али у својој одбрани није показао нимало кајања за почињени масакр, већ је покушао себе да представи као жртву подсмјеха житеља мјеста у којима је починио злочин, наводи се у оптужници у коју је Тањуг имао увид.

Споменик "Палим борцима" у Малом Орашју је прво мјесто на ком је Блажић направио масакр, на мјесту из аутоматске пушке убивши М.М., док су од задобијених повреда у болницама преминули Н.С., Л.М., П.М. и малољетни Н.М. и А.М, сви из Малог Орашја.

Тада је Урош Блажић ранио још четири особе и на четири пуцао, али их није погодио.

Након што је завршио свој крвави пир у првом селу, оптужени се упутио ка Дубони гдје је најприје пуцао у неколико особа које су поправљале ограду, којом приликом је неколико особа погодио и тешко ранио, а затим је стигао у двориште Основне школе "Момчило Живојиновић" гдје је поново запуцао у правцу људи који су се ту дружили.

Блажић је у Дубони убио брата и сестру, М.П. и К.П, док је Д.Т. убрзо преминуо усљед задобијених рана, а још четворо људи је тешко ранио и покушао да убије још четворо.