latinica  ћирилица
25/07/2024 |  14:45 | Аутор: СРНА

Вучевић: Срби нису "ни хрватски, ни босански, ни косовски" већ Срби

Премијер Србије Милош Вучевић рекао је данас да се намјерно стављају префикси "хрватски, босански, косовски Срби" да би се српски народ разјединио и да се због тога у Декларацији Свесрпског сабора одбацују разни наметани префикси.
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs) -
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs)

- Нажалост, Србе из БиХ зовемо и Босанцима, а то је унитаризација свих народа који живе у БиХ. Да ли то значи да су сви држављани Србије Срби или Србијанци? - упитао је Вучевић.

Душан Марић из СНС-а је рекао да је историјски чин да парламенти и Србије и Републике Српске усвоје овај документ, те додао да ће Декларација помоћи да се и Србија и Република Српска лакше одупру притисцима којима је српски народ изложен.

Марић је рекао да је лаж да Србија и Српска Декларацијом руше Дејтон и уставни поредак БиХ већ да се потенцира њихово поштовање.

Он је додао да је Декларација историјски документ, да су је подржали предсједници Србије Александар Вучић и Републике Српске Милорад Додик, те да се њоме успоставља чвршће јединство између Србије и Српске и српског народа.

Напоменуо је да је њеном доношењу претходила медијска сатанизација Срба, што се завршило усвајањем резолуције о Сребреници у УН, те навео да тамо није почињен геноцид, да Војска Републике Српске није убијала жене и дјецу већ их је превезла на територијуу ФБиХ.

Указао је и да су Српској отете 83 надлежности, међу којима и одбрана и финансије, да су наметнути Суд и Тужилаштво БиХ, као и да је БиХ у Дејтону потписана као лабава конфедерација.

- Они хоће унитарну БиХ, да Срби и Хрвати буду национална мањина. Декларацијом се потенцира да се Српској врате отете дејтонске надлежности како је договорено раније у Дејтону - рекао је Марић.

Загорка Алексић из Јединствене Србије, чланице владајуће коалиције, рекла је да је у парламенту Српске Декларација усвојена већином гласова на достојанствен начин и да је она израз јединства и трајног опредјељења за заједништво српског народа.

- И у Републици Српској постоје политичке разлике, али наш народ преко Дрине је препознао када је време да се разлике ставе по страни - рекла је Алексићева.

Ненад Томашевић из опозиционе коалиције НАДА је рекао да Скупштина Србије треба донијети декларацију да се у Сребренци није десио геноцид.

И други посланици из појединих патриотских партија су истакли да се треба подржати ова декларација, да су сви Срби и у Србији и у Српској који желе да буду заједно, што им Декларација омогућује, али и да се поштују границе сваке државе.

У Скупштини Србије трећи дан се води расправа о 60 тачака дненвог реду, међу којима је и Декларација Свесрпског сабора о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.