latinica  ћирилица
25/07/2024 |  09:20 ⇒ 09:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска међу пет ЕУ држава са најмање пунионица за електронска возила, туристи се жале

Хрватска је међу пет ЕУ држава с најмање пунионица за е-возила, па се у јеку сезоне туристи жале на велике гужве и дуга чекања.
Електрична возила (Фото: EPA-EFE/LUONG THAI LINH) -
Електрична возила (Фото: EPA-EFE/LUONG THAI LINH)

Хрватска има само 1.074 јавне пунионице, а према процјенама, годишње дође око 70.000 туриста с електричним аутомобилима.

Јосип Вукушић, секретар Удружења возача електричних возила "Струјни круг" каже да ситуација није тако лоша, али добро ће доћи постављање нових 56 нових ултра брзих пуњача до краја идуће године за оптимизацију времена пуњења.

Велики дио туриста у Хрватску стиже аутомобилима, а дио њих, посљедњих година има електрични погон. Електрични аутомобили за пуњење имају одређено вријеме. Број пуњача је ограничен, а прилив возила током љета је велик, што ствара гужве на пунионицама и дуга чекања која трају и по сат и по времена да би власници напунили батерије својих аутомобила.

Према подацима који се наводе у извјештају Европског удружења произвођача аутомобила (АЦЕА), Хрватска има 1.074 јавне пунионице, што је 0,2 посто од укупног броја пунионица у ЕУ, па је међу пет земаља с најмање пунионица заједно с Естонијом, Летонијом, Кипром и Малтом.

Словенија има нешто већи број пунионица – око 1.600. Словачка 2.380, Чешка око 4.600, а од површином мањих земаља увјерљиви рекордер је Холандија гдје је инсталирано око 144.000 пунионица, што је готово 23 посто европске мреже. Холандија има више пунионица него Њемачка или Француска.

У Хрватској је, према писању хрватског Форбса проблем сезона, када током љета стигне готово 10 пута више електричних возила него што их уобичајено има на путевима ове земље ван сезоне.

Вукушић, међуитм, тврди да је покривеност главних путних праваца у Хрватској задовољавајућа и да се може путовати без већих потешкоћа.