latinica  ћирилица
25/07/2024 |  13:58 ⇒ 16:30 | Аутор: sputniknews.com

Мандић: Изненађени смо реакцијом Хрватске, нећемо предузимати реципрочне мјере

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић саопштио је на данашњој сједници Парламента да та земља неће предузимати никакве реципрочне мјере поводом одлуке званичног Загреба да Мандића, потпредсједника Владе Алексу Бечића и лидера Демократске народне партије Милана Кнежевића прогласи за персоне нон грата.
Андрија Мандић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg) -
Андрија Мандић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg)

- Црна Гора остаје посвећена добросусједским односима. А разумијем и да Хрватска жели да води политику какву она хоће - изјавио је Мандић, преноси РТЦГ.

Он је додао да се од читаве повике све на крају свело на реакцију која се односи на само тројицу политичара.

- Ниједан добронамјерни човек није могао ни наслутити да ће се у 2024. години модерна Хрватска поистовећивати са НДХ на начин што ће лидерима три странке забранити улазак у Хрватску - поручио је он.

Мандић је подсетио да је након усвајања Резолуције о Јасеновцу позвао делегацију Хрватског сабора да посјети Црну Гору.

- Тај позив и даје стоји. Они су наши пријатељи и поново их позивам у Црну Гору да дођу. Желимо да разговарамо и да отклонимо све недоумице - поручио је Мандић.

Ипак, како је навео, остаје при ставу да је Резолуција о Јасеновцу "мјера наше припадности народима који баштине тековине слободе, истине, правде и мира".

- У 21. вијеку не сме постојати политика која ревитализује мрачне идеологије нацизма и фашизма  сматра Мандић.

Према његовим ријечима, црногорски посланици су са Резолуцијом о Јасеновцу направили велики цивилизацијски искорак.

- Задовољан сам што су сви посланици саопштили да оно што се десило у Јасеновцу јесте геноцид, без обзира јесу ли гласали за њу или не - закључио је Мандић.