latinica  ћирилица
25/07/2024 |  11:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Бечић: Нисам се бавио Хрватском у јавним наступима; Критеријума очито нема, има политике

Лидер Демократске Црне Горе и потпредсједник Владе Алекса Бечић реаговао је на данашњу ноту Хрватске којом се Андрији Мандићу, Милану Кнежевићу и њему забрањује улазак у Хрватску,оцијенивши да се на тој листи нашао јер су посланици странке на чијем је челу гласали за Резолуцију о геноциду у систему логора Јасеновац, Дахау и Маутхаузен.
Алекса Бечић (Фото: EPA/BORIS PEJOVIC) -
Алекса Бечић (Фото: EPA/BORIS PEJOVIC)

Бечић каже да се у својим јавним наступима није бавио Хрватском, а није ни посланик.

Ако добро разумије, каже, Хрватска га је прогласила непожељним, јер су посланици партије чији је предсједник гласали за Резолуцију о геноциду у Јасеновцу. Мада, додаје, има још предсједника партија које су гласале и чланови су Владе, тако да критеријума очито да нема.

- Има политике, као и раније у одлукама неких других суседа - навео је Бечић.

У том контексту подсјећа да их је Србија, када су Демократе гласале прије пар година за резолуцију о Сребреници, ставила на "црвену" листу.

На граници су тада, како наводи, "малтретирани сатима приликом сваког преласка неких преко годину дана док та мјера није укинута".

- Сада реприза у нешто мало другачијем облику. Вријеме је као и у првом случају мајсторско решето - навео је Бечић и додао:

- Драге комшије, као национални Црногорац и предсједник грађанске партије у којој су ево десет година као браћа дјелују заједно људи свих вјера и нација, никада нисам ни ја ни партија коју предводим делио жртве по вјери и нацији, зато смо увијек све геноциде и злочине осудили, увијек истичући и записујући по више пута да је одговорност индивидуална, те да ни један народ није и не може бити геноцидан, јер људе никада нисмо дијелили осим на људе и оне друге. То је грађанска, европска и цивилизацијска вредност - навео је Бечић.

Нека, каже Бечић, свако цијени где станују демократске и европске вриједности и образци дјеловања.

- А ми ћемо наставити да се снажно залаземо за јаку грађанску Црну Гору, лишену криминала и корупције, економски оснажену, Црну Гору која жели добре односе са свима, Црну Гору кредибилну чланицу НАТО-а, Црну Гору која се снажно налази на прозападном путу и корача ка ЕУ, Црну Гори која не уме да мрзи, већ жели добро свима. Зато су, каже, историјски резултати 44. Владе у првих девет мјесеци, али и историјска подршка 2/3 посланика који је прије неки дан добила и моја маленкост и Влада и од посланика грађанских партија, и бошњачких, и српских, и албанских, најбоља потврда да Црна Гора снажно корача путем стабилности, друштвене кохезије и даљег прогреса - рекао је Бечић, пренос портал РТЦГ.