latinica  ћирилица
25/07/2024 |  08:07 ⇒ 10:31 | Аутор: СРНА

Кесић: Побједа Трампа сузила би простор америчким амбасадорима

Побједа републиканског кандидата Доналда Трампа на предсједничким изборима у САД сузила би простор авантурама америчких амбасадора, дипломата и појединих службеника Стејт департмента да се понашају као Бог и батина у малим земљама попут БиХ, оцијенио је некадашњи шеф Представништва Републике Српске у САД Обрад Кесић.
Обрад Кесић - Фото: РТРС
Обрад КесићФото: РТРС

Кесић је рекао Срни да се зна да је Трамп за вријеме првог предсједничког мандата у фокусу имао већа питања од Балкана, због чега би његова нова побједа сама од себе значила позитиван помак.

Према његовим ријечима, у том контексту се амерички амбасадори у Сарајеву, Београду, Тирани не би толико и активно мијешали у унутрашњу политику земаља домаћина и слично.

- Имали бисмо одређено враћање у дипломатску нормалу и не би било простора за свакодневне игре које се дешавају, поготово оне америчке Амбасаде у БиХ. То би била нека нова динамика - рекао је Кесић, који је шеф Мисије БиХ при ЕУ.

Он је навео да се Трамп у ранијем мандату фокусирао на изградњу новог поретка у коме би били усаглашавани интереси највећих свјетских сила – САД, Русије и Кине.

Кесић је рекао да би на том плану Трамп требало да ради на унапређењу односа између тих земаља, а посебно са Русијом да се приведе крају рат у Украјини.

- Вјероватно би и даље био агресиван према Кини на плану економије и трговине, али би истовремено ту земљу прихватио као неизбежног партнера ради стабилног економског раста САД и рјешавања међународних питања. Све то отвара простор за земље западног Балкана, као и за смањивање мијешања америчких дипломата у унутрашњу политику земаља у којима раде - рекао је Кесић.

Он је додао да би евентуално унапређење односа Вашингтона и Москве аутоматски, те дугорочно и средњорочно, ишло и у корист Србије и Српске.

- Све у свему, повратак Трампа би знатно отворио простор за боље односе између Србије и САД, а успут и Српске са Американцима. С друге стране, ако демократе и њихови кандидати добију предсједничке изборе, може се очекивати наставак глобалистички оријентисане и врло агресивне и арогантне америчке спољне политике  -навео је Кесић.

Он је поновио да су се Трамп и његов сарадник и потпредсједнички кандидат Џеј Ди Венс једини јасно декларисали као антиглобалисти, док демократски естаблишмент и његови будући кандидати, попут Камале Харис, представљају доминантну елиту у америчкој администрацији која у потпуности подржава досадашњу глобалистичку политику.

- Та политика је у великој мјери изграђена од бројних демократских предсједника САД у посљедњих тридесет и више година. То је тај контраст између кампање Трампа и Венса, те досадашње Бајденове, која се по свој прилици наставља са Харисовом - рекао је Кесић.

Предсједник САД Џозеф Бајден саопштио је недавно да се повлачи као кандидат демократа и подржао је номинацију Харисове.

Ен-Би-Си њуз објавио је да демократе у Конгресу желе да спроведу отворен процес бирања кандидата који ће замијенити Бајдена, умјесто да брзо номинују Харисову.

Предсједнички кандидат Републиканске странке и бивши предсједник САД Доналд Трамп изјавио је да ће му лакше бити да побиједи Харисову него Бајдена.

Избори за новог предсједника у САД заказани су за 5. новембар.