latinica  ћирилица
25/07/2024 |  10:04 ⇒ 10:57 | Аутор: РТС

Отварање Олимпијских игара први пут изван стадиона - мјере безбједности које никад раније нису виђене

Десетине хиљада припадника војске и полиције обезбјеђују Париз, гдје ће сутра бити отворене Олимпијске игре, први пут изван стадиона. Полицијска помоћ стигла је из 40 земаља, такве мјере никад нису виђене у Паризу.
Париз - Олимпијске игре (фото: EPA-EFE/TERESA SUAREZ) -
Париз - Олимпијске игре (фото: EPA-EFE/TERESA SUAREZ)

Један од највећих изазова током Олимпијских игара је безбједност. Француска се припремала мјесецима да све прође без инцидената или терористичких напада. Забрањен је улазак за 5.000 безбједносно сумњивих лица, а у Бордоу је једна особа ухапшена због планирања напада током Олимпијских игара.

Десетине хиљада припадника војске и полиције обезбјеђују Париз, а мост Бир-Акем, недалеко од Ајфеловог торња, један је од ријетких проходних у овом тренутку.

Давид Јаковљевић, стручњак за безбједност и предсједник Савеза Срба Француске рекао је за РТС-а да такве мјере никад нису виђене, ни за време свјетског првенства у фудбалу, али да се прилагођавају.

Према његовој оцјени, такве мјере су неопходне, пошто је у претходним деценијама Француска доживела више терористичких напада.

Додатни безбједносни ризик је и тај што ће се церемонија отварања први пут одржати изван стадиона, код реке Сене.

Из тог разлога, Париз и грађани бране се и са воде, и из ваздуха.

- Хеликоптери су ангажовани, много полицајаца на води је ангажовано, имамо борбу против дронова, имамо и антене. У води ће бити постављене антидронске мреже, биће ту ронилаца који неће омогућити икоме да приступа бродовима који ће пловити - наводи Јаковљевић.

Више од 40 држава, додаје, послало је полицијску помоћ, дошли су војници из Литваније, Естоније, из Пољске.

Дошли су, такође, и људи који прате масе људи и идентификују оне који евентуално представљају опасност.

У граду су постављене камере које препознају лица помоћу вјештачке интелигенције.

- Ја као грађанин лично не волим те камере, али данас су неопходне. Не знам како би могли другачије да радимо кад знамо да се лако мијењају лица, да може неко ко је јако тражен да прође - каже Јаковљевић.