latinica  ћирилица
25/07/2024 |  11:43 ⇒ 14:20 | Аутор: sputniknews.com

Кина: НАТО - машина која сије хаос

Сјеверноатлантска алијанса је, као извор раздора, започела ратове у Авганистану, Ираку, Либији и Украјини, рекао је портпарол кинеског министарства одбране Џанг Сјаоганг, коментаришући завршну декларацију НАТО.
Застава Кине (Фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN) -
Застава Кине (Фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

- НАТО је машина која сеје ратни хаос, донео је ратни пожар и катастрофу регионима и становницима Украјине, Авганистана, Ирака и Либије - рекао је портпарол војног ресора.

Према његовим речима, НАТО последњих година наставља да "пружи своје црне руке" у азијско-пацифички регион. Алијанса напада Кину и подстиче неке земље у региону да слиједе њен примјер, рекао је представник кинеског Министарства одбране.

Џанг Сјаоганг је истакао да је завршни коминике самита НАТО "пун лажи, предрасуда, хушкања и клевете".

- Изражавамо наше крајње незадовољство и снажан протест у вези са овим - рекао је он.

У завршној декларацији самита НАТО одржаног у САД наводи се да чланице алијансе позивају Кину да се укључи у дијалог ради смањења стратешких ризика и да су отворени за сарадњу са Пекингом. Истовремено, Кина, према ријечима земаља чланица алијансе, наставља да ствара системске изазове евроатлантској безбједности.

У документу НАТО-а се наводи да "Народна Република Кина сада игра одлучујућу улогу у рату Русије против Украјине кроз такозвано партнерство без граница, пружајући широку подршку руском војно-индустријском комплексу".