latinica  ћирилица
24/07/2024 |  10:45 | Аутор: РТС

Настављена Скупштина Србије: Расправа о Декларацији и осталим тачкама (ВИДЕО)

Посланици Скупштине Србије наставили су данас начелну расправу о Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, која је усвојена на Свесрпском сабору 8. јуна, као и о осталим тачкама дневног реда.
Скупштина Србије - Фото: РТРС
Скупштина СрбијеФото: РТРС

Сједница је настављена расправом опозиционих посланика са члановима Владе Србије, током које је потпредсједник Владе Србије питао опозицију да се изјасне да ли су за улазак Србије у НАТО.

На сједници, која је јуче почела, премијер Србије Милош Вучевић рекао је да Декларација Свесрпског сабора није пркос нити инат, него суштинска потреба српског националног бића коју треба представити међународној заједници и затражио подршку посланика за програм који је национални спас.

Међу 60 предложених тачака за дневни ред Скупштине Србије налази се и Приједлог одлуке о измјени Одлуке о саставу делегације Скупштине Србије у Парламентарном форуму Србија – Република Српска.

Међу приједлозима закона су и измене Закона о платним услугама, који подноси Народна банка Србије, као и више закона којима се потврђују споразуми о задуживању.

Очекује се и избор гувернера Народне банке Србије, а за ту функцију поново је предложена актуелни гувернер Јоргованка Табаковић, док је за вицегувернера предложен Жељко Јовић.

За новог предсједника Фискалног савјета предложен је професор Економског факултета у Београду Благоје Пауновић, а за члана тог тијела поново је предложен Никола Алтипамарков.

Скупштина ће дати сагласност на финансијски план Агенције за енергетику, Регулаторног тела за електронске медије и Комисије за хартије од вриједности за 2024. годину, а размотриће и извјештаје о раду више агенција за прошлу годину.

На дневном реду требало би да се нађу и Приједлог закона о потврђивању Споразума између влада Србије и Мађарске о унапређеној стратешкој сарадњи у области одбране, те Приједлог закона о потврђивању Споразума између влада Србије и Кине о спречавању крађе, тајних ископавања и незаконитог увоза и извоза културних добара.