latinica  ћирилица
24/07/2024 |  13:08 | Аутор: СРНА

Вулин: Сви два пута да размисле прије него што нешто кажу о Декларацији

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин рекао је данас у Скупштини Србије да би свако од политичара требало два пута да размисли шта ће рећи прије него што било шта каже о Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.
Александар Вулин (фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/bs) -
Александар Вулин (фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/bs)

Вулин је рекао да је Декларација у политичком и историјском смислу најдалекосежнији документ који је донио српски народ, документ у коме се први пут спомињу "Срби свих вјера" и документ који јасно дефинише позицију Републике Српске.

Он је упозорио да Србије неће бити ако буде изгубљена Република Српска и да се кроз генерације зло приближавало Србији уништавањем, поништавањем Срба ван Србије и укидањем њиховог права да мисле српски.

- Ова Декларација апсолутно заслужује подршку сваког коме је на срцу и Република Српска и Срби ма гдје они живе и Србија - рекао је Вулин који је и сенатор Републике Српске.

Реагујући на оптужбе дијела посланика да власт у овој ситуацији злоупотребљава СПЦ и њеног патријарха, Вулин је рекао да је СПЦ чувар суштине српског народа и да подршка Цркве има специфичну тежину.

Вулин је нагласио да је ово први пут да два највиша законодавна тијела дају јединствен политички одговор на најважнија питања.

На примједбе опозиције да су дјела власти Србије у супротности са дјелима према Републици Српској, Вулин је рекао да је чињенице да су дјела од 2012. године више у сразмјери са ријечима него икада у историји и да о томе свједочи да Република Српска која је под притисцима никада није имала већу подршку.

- Притисак који имате на Републику Српску данас би је сломио да је био такав прије десетак година - рекао је Вулин.

Свако оправдање да му се не свиђају они који су иницирали доношење Декларације, Вулин је назвао бесмисленим.

У Скупштини Србије други дан се расправља о Приједлогу одлуке о усвајању Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

Расправа о Декларацији је прва тачка дневног реда првог ванредног засједања новог сазива Скупштине Србије, на чијем дневном реду је 60 тачака.