latinica  ћирилица
24/07/2024 |  12:29 ⇒ 12:37 | Аутор: СРНА

Вучевић: Свесрпска декларација - основ политичке борбе за опстанак Срба (ВИДЕО)

Премијер Србије Милош Вучевић позвао је све посланике Скупштине Србије да подрже Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, јер је она основ даље политичке борбе за опстанак српског народа на овом простору и тешку борбу за Косово и Метохију.
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs) -
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs)

Реагујући на тврдње посланика опозиционог Зелено-левог фронта /ЗЛФ/ Радомира Лазовића да је Свесрпска декларација "националистички памфлет и фикција", Вучевић је рекао да би било добро да су проблеми и изазови са којима се суочавају Срби фикција, али то није случај.

- Било би фикција да немамо 300 коначних рјешења за исељавање Срба из Косовске Митровице и да немамо покушаје /премијера привремених приштинских институција Аљбина/ Куртија да отвори мост између Сјеверне и Јужне Косовске Митровице - рекао је Вучевић.

Он је указао и на константне покушаје ревизије Дејтонског споразума, која се спроводи увијек и искључиво на штету Републике Српске, да је ћириличко писмо прогоњено и забрањено и да се ломе надгробне плоче Срба.

- Декларација не решава све проблеме, али доноси политичку подлогу и институционални прилаз како да водимо политику државе и националну политику на све ове околности - навео је Вучевић.

Он је подсјетио да је недавно полупан споменик српском ратном команданту Вукашину Шошкоћанину у Вуковару, те нагласио да је Свесрпска декларација политички одговор на ситуацију у региону и да није добро да се посланици дијеле по овом питању.

Министар без портфеља задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић оцијенио је да је Декларација историјски важан документ који дефинише националне интересе српског народа у 21. вијеку.

Реагујући на Лазовићеве оцјене да је Декларација "режимска" и "националистичка", Милићевић је навео да је у Декларацији јасно речено да Срби хоће мир и стабилност, да желе да се боре за бољитак и да разговарају са свима који уважавају Србију, те да је економија национални интерес.

- Истакнуто је и јединство у периоду изазова и искушења за Србију и Републику Српску, које је најважније. Србија је увек била јака онолико колико је била јединствена - рекао је Милићевић.

Посланик ЗЛФ-а Радомир Лазовић је најавио да ће ЗЛФ припремити своју декларацију о угроженим интересима грађана, која ће се, прије свега, бавити социјално-економским правима људи "како би живјели у достојанственом друштву које им не трује ваздух и гдје вода и земљиште нису загађени".

Говорећи о Декларацији, посланик коалиције "НАДА" Милош Јовановић рекао је да је проблем у томе што расправа о том документу није била једина тачка дневног реда, већ сврстана међу 59 осталих.

Он је додао да је Скупштина Србије требало да се одреди и о Резолуцији о Сребреници, гдје се, према његовим ријечима, ни по једном критеријуму није десио геноцид, о чему је парламент такође требало да се изјасни.

Јовановић је оцијенио да ће се притисци на Републику Српску појачати и да ће бити све већи.

У Скупштини Србије се други дан расправља о Приједлогу одлуке о усвајању Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

Расправа о Декларацији је прва тачка дневног реда првог ванредног засједања новог сазива Скупштине Србије, на чијем дневном реду је 60 тачака.