latinica  ћирилица
23/07/2024 |  19:30 | Аутор: СРНА

Дачић: Oчување националних интереса треба да буде приоритет за све

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је, током данашње скупштинске расправе о Декларацији Свесрпског сабора о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, да питање очувања националних и државних интереса треба да буде приоритет за све.
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Дачић је у Скупштини Србије указао да се на засједању посвећеном Декларацији више говори о свему другом осим о тој теми, те навео да опозиција оптужује власт за националну издају у исто вријеме док Србију у региону оптужују да је носилац великосрпске политике.

- Питање Републике Српске и Срба који живе у региону је много старије, дубље и теже него што су односи међу странкама. Лако је говорити да ли ћемо ми увести санкције некој земљи, али овде је ствар у томе да ли ми волимо Србију и шта добијамо увођењем и неувођењем санкција - рекао је Дачић, реплицирајући посланицима опозиције.

Он је нагласио да Русија и Кина штите Србију у УН и указао да би политички гледано увођење санкција Руској Федерацији, која брани позицију и интересе Србије у УН, било самоубилачки потез.

Дачић је истакао да је Декларација Свесрпског сабора веома значајан документ и да је, имајући у виду све веће изазове, Србији и Србима у цјелини потребна много већа, јача и чвршћа декларација за одбрану државних и националних интереса, али и што више гласова за одбрану Србије.

Он је напоменуо да због тога није исправно и прихватљиво да се говори о подругљиво о државама као што су Есватини, Сао Томе и Принсипе и сличним земљама које су биле уз Србију и српски народ приликом гласања о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН и пружају подршку по питању Косова и Метохије.

На то су указали и премијер Србије Милош Вучевић, министар културе Никола Селаковић и потпредсједник Владе Србије Александар Вулин, који су, између осталог, одбацили оптужбе дијела опозиције да се Декларацијом укида 9. јануар као Дан Републике Српске.

Вулин је рекао да је Декларација Свесрпског сабора историјска, јер се никада није десило да два највиша законодавна органа српских држава доносе такав документ.

Он је поручио да нико, па ни опозиција у Србији, не може да посвађа Србију са Русијом причама о наводном извозу српских граната у Украјину, као ни са Кином и другим пријатељским земљама.

Након обраћања премијера и министара предсједница Скупштине Србије Ана Брнабић означила је крај рада парламента за данас и наставак сједнице заказала за сутра у 10.00 часова.

На дневном реду ванредне сједнице Скупштине Србије је 60 тачака, а прва је Приједлог одлуке о усвајању Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.