latinica  ћирилица
23/07/2024 |  21:39 | Аутор: СРНА

Затворен "Aрт симпозијум Jахорина"

На Економском факултету на Палама вечерас је затворена 20. Међународна ликовна колонија "Арт симпозијум Јахорина" на којој је представљено више од 20 умјетничких дјела насталих током осмодневног рада.
Пале - умјетност - Фото: СРНА
Пале - умјетностФото: СРНА

Оснивач и умјетнички руководилац "Арт симпозијума Јахорина" Лазо Савић рекао је новинарима да је задовољан овогодишњим јубиларним Сазивом и да је публика вечерас могла видјети прелијепу изложбу слика и двије скулптуре.

- Много сам задовољан урађеним дјелима. Сликари су радили технике уље на платну, акварел, акрилик, као и умјетничка обрада камена и дрвета. Јапанац је урадио скулптуру у камену, Македонац скулптуру у дрвету која се налази у дворишту моје куће, јер се због огромне величине и тежине није могла допремити да је посјетиоци виде - истакао је Савић.

Савић је навео да је вечерашња изложба слика догађај који пружа прилику за богато културно искуство, инспирацију и дружење са љубитељима умјетности.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је "Арт симпозијум" оправдао очекивања, јер је 14 сликара из Републике Српске, Федерације БиХ, Сјеверне Македоније, Србије и Јапана оставило квалитетна умјетничка дјела.

Југовић је похвалио организатора Савића јер све ради до савршенства и окупља еминентне сликаре који своја дјела остављају у фундусу Колоније.

Драган Батинић из Билиће рекао је да већ трећу годину учествује на Ликовној колонији која је много важна, те да је ове године урадио скулптуру галеријског формата и двије слике уље на платну.

Он је подсјетио да је претходних година радио скулптуре већих димензија које се налазе испред Дома здравља Пале и Студентског центра Пале, те да ће и наредне године бити учесник на Међународној ликовној колонији.

Циљ Међународне ликовне колоније је промоција културно-умјетничког стваралаштва Републике Српске и пријатељских земаља.

Учесници "АРТ симпозијума Јахорина", њих више од 200, били су из Бугарске, Србије, Црне Горе, Хрватске, Сјеверне Македоније, али и из Јапана, Јужне Кореје, Кине, Русије, Египта, Индије, Италије, Шпаније, Словеније, Мађарске, Чешке, Холандије, Норвешке, Њемачке, Француске, Турске, Украјине, Ирске.