latinica  ћирилица
28/10/2024 |  11:25 ⇒ 11:51 | Аутор: РТРС

"Маглa у рукама" највише признање на манифестацији Филмско бдење душе (ВИДЕО)

Филм "Магла у рукама" редитеља Милане Мајар у продукцији РТРС-a награђен је традиционалним признањем "Бдење Јакова Орфелина", највишим признањем "Филмског бдења душе", манифестацијe документарних и краткометражних филмова који третирају најшире подручје историје, културе и духовности Србије која се одржава у Сремским Карловцима.
"Магла у рукама" -
"Магла у рукама"

Филм говори о трагичној судбини посљедњег бањалучког боема - књижевника Ђуре Дамјановића.

У филму су уткани фрагменти његове приповједачке прозе, а кроз казивања његових пријатеља и колега оживиљен је лик једног од великана српске књижевности 20. вијека.

Њихово сјећање на Ђуру Дамјановића не открива само врсног књижевника, већ и човјека са снажним осјећајем за правду и емпатију.

Упечатљивост његовог језичког стила пажљиво је уклопљенo у сцене које реконструишу значајне тренутке из његовог живота.

Филм је награђен с три признања на филмском фестивалу "Арт фест", који је одржан у 16 градова Српске и Србије.

Жири је издвојио још четири филма који су, по њиховим критеријумима, одскочили од осталих: "Чангаловић" аутораке Наде Савић, у продукцији "Бесних слика" из Београда, "Бунтовник с разлогом" аутора Срђана Стојановића, у продукцији "Филм и тон" из Београда, "Камен дрвеног сневача" аутора Небојше Илића-Илкета, у продукцији "Југ филма" из Власотинца и "Наш доктор, писац" аутора Бошка Милосављевића, у продукцији Милана Кићевца и Бошка Милосављевића из Београда.

Овогодишња манифестација отворена је пројекцијом филма "Милосрдни анђео над Новим Садом", аутора Срђана Илића, предсједника Удружења филмских и ТВ радника Војводине.

Овом пројекцијом обиљежено је четврт вијека од НАТО бомбардовања.

Поред овог значајног остварења, публика је имала прилику да погледа и филм "(Не)заборављени", који су реализовали Срђан Илић и Миодраг Бата Петровић, а који говори о српском логору и гробљу у Словачкој.

Посебна атракција овогодишњег фестивала био је филм Горана Вукчевића посвећен преминулом чувару српског гробља у Солуну, Ђорђу Михајловићу.

18. Филмско бдење душе одржано је у Сремским Карловцима од 24. до 27. октобра