latinica  ћирилица
20/07/2024 |  11:24 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

Кустурић за РТРС: На подручју општине Љубиње од јутрос избачено 50 тона воде (ФОТО/ВИДЕО)

До овог тренутка смо избацили негдје око 50 тона воде и успјели смо да санирамо два пожара на подручју општине Љубиње, изјавио је за РТРС директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић.
Пожар, Љубиње - Фото: РТРС
Пожар, ЉубињеФото: РТРС

Кустурић је рекао да га је в.д. директора Цивилне заштите Српске Борис Трнинић синоћ обавијестио о томе да се појавило више мањих пожара на подручју општине Љубиње.

- Одмах смо реаговали. Он је послао екипу, монтирали су монтажни базен да бисмо имали захват воде што ближе пожаршту, а наш хеликоптер је већ у 6.30 часова био на подручју општине Љубиње и почели смо са гашењем пожара. Настављамо са радом. И тренутно гасимо пожар на том локалитету са циљем да их угасимо док су још мањег интензитета да се не би десило да се прошире на неку већу површину - истакао је Кустурић. 

Пожар - Љубиње (Фото: РТРС)

Кустурић је напоменуо да ће радити док год им температура то буде дозвољавала.

- Ако не успијемо да га угасимо сад настављамо у поподневним часовима - рекао је Кустурић.

Кустурић је нагласио да ватрогасци на земљи на већем дијелу пожаришта не могу д аураде ништа зато што се ради о поприлично неприступачном терену.

-  Поред тога, изузетно је суво ратсиње тако да се пожар јако брзо шири. Не бисмо смјели баш претјерано ни да ризикујемо. Мислили смо да неке људе пребацимо на неке локације, али се бојимо да вјетар не промијени правац, да пожар крене према њима и да не угрозимо њихове животе. Тако да, у  координацији са ватрогасним јединицама и Цивилном заштитом радимо на гашењу овог пожара и покушаћемо да највећи дио посла одрадимо ми из хеликоптера - навео је Кустурић.